ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ε.Ι.Ν.Α.Π.  ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ : Για τις ελλείψεις αναισθησιολόγων

σε Επικαιρότητα/Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ε.Ι.Ν.Α.Π.  ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ

 

Αθήνα 13-01-2020

 

Πριν από τρεις μήνες κοινοποιήσαμε στην προηγούμενη Διοίκηση του Ευαγγελισμού, στη νέα Υγειονομική Περιφέρεια και στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου το μεγάλο πρόβλημα της κάλυψης των αναγκών του νοσοκομείου σε μόνιμους αναισθησιολόγους. Την κοινοποίηση την παραθέτουμε αυτολεξεί όπως την γράψαμε τότε.

 

 

Ανακοίνωση για το Αναισθησιολογικό Τμήμα

 

Οι ειδικευμένοι αναισθησιολόγοι, οι ειδικευόμενοι & οι νοσηλεύτριες Αναισθησιολογικού του Ευαγγελισμού εκπέμπουν SOS για την κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό. Έχουν ευθύνη:

  • Αναισθησίας και ανάνηψης σε 12 χειρουργικά τραπέζια.
  • Ιατρείου πόνου.
  • Καθημερινή παρουσία στην Πολυκλινική.
  • Υποχρεωτικής και αναντικατάστατης παρουσίας στις νέες θεραπείες στο αιμοδυναμικό εργαστήριο (TAVI και υποδόριοι απινιδωτές).
  • Συχνής αναγκαίας παρουσίας στο γαστρεντερολογικό τμήμα.
  • Συχνής αναγκαίας παρουσίας στον αγγειογράφο.
  • Αναισθησιολογικού ιατρείου για προεγχειρητικό έλεγχο.
  • ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ σε όλο το νοσοκομείο για τις ΑΝΑΚΟΠΕΣ.

Στον Οργανισμό του Νοσοκομείου – που είναι απαρχαιωμένος και εντελώς αναντίστοιχος με τις σημερινές ανάγκες που έχουν προκύψει καταρχήν από την ανάπτυξη του νοσοκομείου – προβλέπονται 28 ειδικευμένοι γιατροί 26 ειδικευόμενοι και 32 νοσηλεύτριες αναισθησιολογικού. Με τις νέες επεμβατικές μεθόδους (καρδιολογικές, ενδοσκοπικές, ακτινολογικές, ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ κλπ) οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες. Αν αναπτυχθούν και τα 8 κλειστά χειρουργεία – (που για άλλη μία φορά καταγγέλλουμε ότι είναι κλειστά εδώ και 5 χρόνια) – τότε ο αριθμός των γιατρών και νοσηλευτών πρέπει σχέδον να διπλασιαστεί.

Σήμερα με όλες αυτές τις δραστηριότητες αντί για 28 μονίμων ειδικευμένων υπηρετούν μόνο 19  και 1 επικουρικός. . Τέλος του χρόνου θα μείνουν 16 ειδικευμένοι λόγω 3 συνταξιοδοτήσεων.

Πολύ συχνά ένας αναισθησιολόγος καλύπτει 2 και κάποιες φορές 3 χειρουργικά τραπέζια!!!(κατά παράβαση των αρχών ασφαλούς χορήγησης αναισθησίας)

Οι ανάγκες των ασθενών είναι μεγάλες και επείγουσες!

Ο «Ευαγγελισμός» είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ελλάδας και δέχεται όλο το 24ωρο σοβαρά περιστατικά από όλη την Ελλάδα.

Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ

  • Μετά από πολλά χρόνια οι ειδικευόμενοι καλύπτουν όλες τις προβλεπόμενες θέσεις, όμως με αρκετούς συναδέλφους σε παράταση. Προφανώς, χρειάζεται να συσταθούν πολλές νέες θέσεις από τώρα για τις νέες χειρουργικές αίθουσες.
  • Οι νοσηλεύτριες του αναισθησιολογικού καλύπτουν ταυτόχρονα 2 χειρουργικές αίθουσες με πολύ σοβαρά περιστατικά (κατά παράβαση των αρχών ασφαλούς χορήγησης αναισθησίας)

Το Σωματείο μας έχει κατ΄ επανάληψη διεκδικήσει πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και συγκεκριμένα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των χειρουργείων στο σύνολό τους και για το αναισθησιολογικό ειδικά. Επανερχόμαστε όμως με μεγαλύτερη ένταση! Έχουμε ήδη ζητήσει επίσημη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείο Υγείας και την 1η Υ.ΠΕ. για όλα τα ζητήματα και φυσικά για το αναισθησιολογικό.

Εάν το Υπουργείο θέλει να κλείσουν χειρουργικές αίθουσες, ας αφήσει την κατάσταση όπως είναι! Και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, δυστυχώς, παρ΄ ότι γνώριζε την κατάσταση, ενίσχυσε το τμήμα με … έναν επικουρικό! Εμείς ποτέ δεν συνηγορήσαμε (και δεν πρόκειται να το κάνουμε) υπέρ της μείωσης δραστηριοτήτων του χειρουργείου που αποβαίνουν σε βάρος των ασθενών. Το αντίθετο.

Σήμερα, η κατάσταση έφτασε στο μη παρέκει και είναι ξεκάθαρο:

αφήνοντας το τμήμα χωρίς Αναισθησιολόγους, κλείνετε χειρουργεία!

……………………………………………………………

Ως σωματείο είναι αυτονόητο ότι θα οργανώσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα αγωνιστικές κινητοποιήσεις – με διάφορες μορφές – για την κάλυψη των αναγκών

 

   Πριν από λίγες μέρες η ΕΙΝΑΠ κατήγγειλε την παντελή έλλειψη αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο Παμμακάριστος. Όλα αυτά ήταν γνωστά στο υπουργείο και στην υγειονομική περιφέρεια εδώ και καιρό. Δεν κάλυψαν καμμία ανάγκη. Αντίθετα ενέκριναν πρόσληψη δύο επικουρικών αναισθησιολόγων στον Ευαγγελισμό και αμέσως μετακινούν τους επικουρικούς αναισθησιολόγους του Ευαγγελισμού στη Παμμακάριστο.

   Στη σύσκεψη που έγινε  με την συμμετοχή του αναισθησιολογικού τμήματος του Ευαγγελισμού με τον Διοικητή του νοσοκομείου εκτός από τα προαναφερόμενα στην ανακοίνωσή μας τονίστηκε ιδιαίτερα ότι σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλούς χορήγησης αναισθησίας όπως αυτές ισχύουν διεθνώς και έχουν δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 1044/Β/25-11-1997, Άρθρο 3, κάθε χειρουργική αίθουσα στελεχώνεται με ένα ειδικευμένο αναισθησιολόγο για περιστατικά μικρής ή μέτριας βαρύτητας, ενώ δικαιολογείται και δεύτερος αναισθησιολόγος για μεγάλης βαρύτητας επεμβάσεις.  Σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών μπορεί για λίγο χρόνο να λειτουργούν οι αναισθησιολόγοι έχοντας στην ευθύνη τους δύο χειρουργικά τραπέζια. Σε καμμιά όμως περίπτωση σε τακτική βάση μπορούν να προγραμματίζονται χειρουργεία εκτός των προδιαγραφών ασφαλείας.

   Η Διοίκηση του Ευαγγελισμού υποσχέθηκε πάλι να καλύψει τις ανάγκες με δύο επιπλέον επικουρικούς. Όταν υπάρχουν τόσα κενά, όταν γίνονται πάνω από δέκα χιλιάδες χειρουργεία το χρόνο και όταν η πολιτεία σκοπεύει να λειτουργήσει τις οκτώ νέες χειρουργικές αίθουσες είναι κατανοητό ότι η λύση που δίνεται είναι ανεπαρκέστατη. Επιμένουμε στην αρχική μας ανακοίνωση για μόνιμο προσωπικό.

   Η υπόσχεση για εννιακόσιες τριάντα θέσεις μονίμων γιατρών για όλη την Ελλάδα που δόθηκε και από τη προηγούμενη και από την τωρινή Κυβέρνηση δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις ανάγκες σε γιατρούς. Πολύ δε περισσότερο το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας για το οποίο προκηρύχτηκαν πέρυσι μόνο είκοσι τέσσερις  θέσεις μονίμων γιατρών ενώ οι ανάγκες ξεπερνούν τις εκατόν πενήντα.

  Εμείς σαν εργαζόμενοι μπορούμε ευθαρσώς να πούμε ότι η κάλυψη σε αναισθησιολόγους όχι μόνο του Ευαγγελισμού αλλά και όλης της Ελλάδας κοστίζουν λιγότερο από μία φτερούγα των Νατοϊκών F35 αεροπλάνων, αγορά που προετοίμασαν και οι δύο κυβερνήσεις.       

Επι Κεφαλιδα