Λογότυπο Ε.Ι.Ν.Α.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑ-ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

σε Ανακοινώσεις/Ε.Ι.Ν.Α./Επικαιρότητα

ΑΠ. 19.2022                                                                                                          08/03/2022

 

ΠΡΟΣ:

 

6η ΥΠΕ

Διοικητές και Δ.Σ ΠΓΝΠ, ΓΝΠ, ΓΝΑΑ, Καραμανδάνειο ΝΠ

Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας ΠΓΝΠ, ΓΝΠ, ΓΝΑΑ, Καραμανδάνειο ΝΠ

Διευθυντές Κλινικών και Τμημάτων ΠΓΝΠ, ΓΝΠ, ΓΝΑΑ, Καραμανδάνειο ΝΠ  (Με την παράκληση να ενημερωθούν όλοι οι ιατροί)

 

 

ΚΟΙΝ:

 

Επιστημονικά Συμβούλια ΠΓΝΠ, ΓΝΠ, ΓΝΑΑ, Καραμανδάνειο ΝΠ

 

ΘΕΜΑ: ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑ-ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

 

Θεωρούμε απαράδεκτη και αντι-επιστημονική οποιαδήποτε απεμπλοκή των εξειδικευμένων στη διαχείριση αεραγωγού ειδικοτήτων, για τις ενδονοσοκομειακές μετακινήσεις διασωληνωμένων, βαρέως πασχόντων ασθενών που βρίσκονται υπό μηχανικό αερισμό.

 

Υπενθυμίζουμε ότι ακόμα και η σχετική, επικίνδυνη για τους ίδιους τους ασθενείς νομοθεσία (που επιτρέπει την διακομιδή τους ακόμα και από ειδικευόμενους ιατρούς άσχετων ειδικοτήτων με μόνη προϋπόθεση την 6μηνη εμπειρία), ΔΕΝ αφορά τις ενδονοσοκομειακές μετακινήσεις αλλά τις διανοσοκομειακές διακομιδές.  Ευθύνη πέραν της κυβέρνησης που νομοθέτησε αυτή τη διάταξη, έχουν και οι Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας και Διοικητές  Νοσοκομείων που τυχόν αναγκάζουν τους συναδέλφους στην εφαρμογή της. Έχουν την αποκλειστική ευθύνη με βάση την Ιατρική Νομοθεσία για τις πιθανές συνέπειες στην υγεία των ασθενών αυτών.

 

Είναι ανεπίτρεπτο οι ελλείψεις εξειδικευμένων αναισθησιολόγων και εντατικολόγων για τις οποίες ευθύνεται η κυβέρνηση και το Υπ. Υγείας  να μετακυλίονται στις πλάτες των ασθενών.

 

Σας επισυνάπτουμε τη σχετική γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΟΕΝΓΕ και την ατομική δήλωση άρνησης διακομιδής που προτρέπουμε τους γιατρούς – μέλη μας να συμπληρώσουν.

 

 

ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ – ΔΗΛΩΣΗ

ΔΙΑΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ-ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ Ι.ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΗ

 

Για το Δ.Σ της Ε.Ι.Ν.Α

 

Επι Κεφαλιδα