Σχόλιο του προέδρου της Ε.Ι.Ν.Α για τις πανελλαδικές εξετάσεις ειδικότητας

σε Επικαιρότητα

ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΙΤΛΟΥ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ

Στο οπισθόφυλλο της εφημερίδας «Πελοπόννησος» της 14/03/19 φιλοξενήθηκε σχόλιο της δημοσιογράφου Μ.Ρ το οποίο βρίθει ανακριβειών για τη νομοθετική ρύθμιση που αλλάζει τον τρόπο εξετάσεων των ειδικευόμενων γιατρών (ΕΔΩ). Προς αποκατάσταση της αλήθειας και επειδή ποτέ δεν ερωτηθήκαμε ως όργανο των νοσοκομειακών και των νέων γιατρών της περιοχής μας, για την άποψή μας, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:

Πρώτον, το άρθρο 166 του νόμου 4600/2019, που ψηφίστηκε εν κρυπτώ πριν λίγες μέρες, δεν εισάγει εξετάσεις για την έναρξη της ειδικότητας αλλά πανελλαδικές εξετάσεις στο τέλος της ειδικότητας , για την απόκτηση του αντίστοιχου τίτλου. Να υπενθυμίσουμε ότι εξετάσεις δίνονται και σήμερα.

Δεύτερον, η “καινοτομία” της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας αφορά στην καθιέρωση πανελλαδικών εξετάσεων, σε δύο μόνο εξεταστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μόνο τέσσερις φορές το χρόνο, με την εξεταστική επιτροπή να αποτελείται από ένα μέλος ΔΕΠ ως Πρόεδρο και δύο συντονιστές διευθυντές ΕΣΥ, με μονοετή θητεία. Η παγκόσμια πρωτοτυπία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγκειται στην καθιέρωση βαθμών δημοτικού στον τίτλο της ειδικότητας, «καλώς», «λίαν καλώς» ή «άριστα», που θα συνοδεύει δια βίου τον γιατρό. Από εξετάσεις επάρκειας μετατρέπονται σε διαγωνισμό ανάδειξης αρίστων. Τι σημαίνει άραγε καλός χειρουργός; Τι σημαίνει άραγε λίαν καλός παθολόγος; Σε όλες τις χώρες του κόσμου, ακόμα και με το αυστηρότερο εξεταστικό σύστημα, κυριαρχεί η κοινή λογική, ή επαρκείς ή δεν επαρκείς, pass or fail.

Τρίτον, ποτέ δεν αποτελούσε «πάγιο αίτημα» του ιατρικού κλάδου, η μεταρρύθμιση αυτή. Αντιθέτως, όλες οι μεγάλες νοσοκομειακές ενώσεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ι.Ν.Α, η ΟΕΝΓΕ(Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος), όπως και οι Σύλλογοι Φοιτητών Ιατρικής έχουν αντιταχθεί πλήρως στις προωθούμενες αυτές αλλαγές που κινούνται σε αντιδραστική κατεύθυνση. Από πού ακριβώς προκύπτει το συμπέρασμα για το «θετικό μέτωπο με οπαδούς κυρίως τους νέους γιατρούς, οι οποίοι πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό καθιερώνεται ένα αξιοκρατικό σύστημα που βάζει τέλος στις υπόγειες διαδρομές» ; Παραπέμπουμε στην απόφαση της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης της Ε.Ι.Ν.Α (ΕΔΩ).

Τέταρτον, με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση, όχι μόνο δεν μπαίνει τέλος στις υπόγειες διαδρομές, αλλά συγκεντρώνεται στα χέρια μιας μικρής ομάδας πανεπιστημιακών η υπερεξουσία καθορισμού των πανελλαδικά παραγόμενων «αρίστων». Η διαπλοκή και η διαφθορά μεγεθύνονται. Πολλαπλασιάζεται η αναξιοπιστία και η διαβλητότητα των εξετάσεων, οι οποίες καμιά σχέση δεν έχουν με τον θεσμό των πανελληνίων στα λύκεια, αφού ούτε κοινά θέματα θα υπάρχουν για τους εξεταζόμενους, ούτε άγνωστοι εξεταστές. Η εξάρτηση από τους εξεταστές θα είναι μεγάλη, αφού ο βαθμός θα συνοδεύει το νέο γιατρό δια βίου στη διεκδίκηση θέσης επικουρικού, ΕΣΥ, εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Θα δημιουργηθούν πολλαπλές ταχύτητες εργαζομένων που θα έχουν ¨καλά¨ εργασιακά δικαιώματα και μισθό, ¨λίαν καλά¨ και ¨΄αριστα¨. Είναι αναμενόμενο επίσης να δημιουργηθεί νομικό αλαλούμ με την αναγνώριση και εξίσωση πτυχίων του εξωτερικού.

Πέμπτον, οι επιπτώσεις θα είναι ανεπανόρθωτες όχι μόνο για τους ειδικευόμενους αλλά για τη λειτουργία του ΕΣΥ στο σύνολό του. Οι ειδικευόμενοι θα συγκεντρώνονται μόνο στις πανεπιστημιακές κλινικές-¨κέντρα αριστείας¨ των μεγάλων πόλεων της χώρας, οδηγώντας τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και της περιφέρειας σε ερήμωση.

Το να πιστεύουμε ότι η «καθιέρωση της αριστείας» είναι η λύση για να ανακοπεί το κύμα της ιατρικής μετανάστευσης, δείχνει την απόσταση από τα πραγματικά προβλήματα και τις αγωνίες των νέων γιατρών, τα αδιέξοδα και τις ελλείψεις του ΕΣΥ. Η ταύτιση του τρόπου εξετάσεων με την ποιότητα της παρεχόμενης επιστημονικής εκπαίδευσης στερείται όχι μόνο επιστημονικής, αλλά απαιτούμενης κοινής λογικής.

Αν η σημερινή και αυριανή κυβέρνηση ήθελε να βελτιώσει την εκπαίδευση των μελλοντικών γιατρών δεν θα ξεκινούσε από το εξεταστικό. Αν πραγματικά ήθελαν να ενισχύσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα και να δώσουν κίνητρα στους νέους γιατρούς να μείνουν στη χώρα, θα ενίσχυαν ΠΡΩΤΑ το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με μόνιμο προσωπικό , θα αύξαναν τις δημόσιες δαπάνες για τα νοσοκομεία για να υπάρχει πλήρης στελέχωση και εξοπλισμός, για να υπάρχουν εκπαιδευτές και υποδομές. Η προχειρότητα, η κρυψίνοια και η βιασύνη να ψηφίσουν άρον-άρον λίγους μήνες πριν τις εκλογές μια τόσο σημαντική ρύθμιση, εγείρει πολλά ερωτηματικά για τις βαθύτερες προθέσεις του υπουργείου και της κυβέρνησης.

17/03/19

Δημήτρης Ζιαζιάς , πρόεδρος Ε.Ι.Ν.Α

Επι Κεφαλιδα