Οι επίλεκτοι «άριστοι» του 20%
Το βαρέλι δεν έχει πάτο όσον αφορά στις τελευταίες εξελίξεις στην υγεία μετά και τη σύσταση επιτροπής αξιολόγησης από το ΚΕΣΥ για την έναρξη ειδικότητας/εξειδίκευσης.
Πιο συγκεκριμένα, για νοσοκομεία με αναμονή για ειδικότητες πλέον του ενός έτους και για το 20% των θέσεων, θα επιλέγονται οι ειδικευόμενοι/ εξειδικευόμενοι με βάση το βαθμό πτυχίου (κατά 50%) και διαγωνισμό/εξετάσεις (κατά 50%) για να ξεκινήσουν άμεσα ειδικότητα χωρίς αναμονή.
Αρχικά, αποτελεί υποβάθμιση του πτυχίου που μέχρι τώρα ήταν μοναδικό προαπαιτούμενο για να λάβει κανείς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και για να ξεκινήσει ειδικότητα, οπότε αυτοί που δε θα <<αριστεύσουν>> θα αντιμετωπίσουν είτε πολυετείς αναμονές στα νοσοκομεία-εκπαιδευτικά κέντρα είτε τη φυγή στο εξωτερικό επιτείνοντας το brain-drain.Θα δημιουργηθούν ιατροί πολλών ταχυτήτων.
Θα επιδεινωθεί η διαστρωμάτωση των νοσοκομείων μιας και οι υποψήφιοι θα συγκεντρώνονται στα εκπαιδευτικά κέντρα για <<καλύτερους>> όρους εκπαίδευσης και τα υπόλοιπα -περιφερειακά κυρίως- θα συρρικνώνονται λειτουργώντας με δανεικούς ιατρούς και θα οδηγούνται (με το νέο υγειονομικό χάρτη) στο κλείσιμο.
Η απόφαση αυτή θα δημιουργήσει μια νέα στρατιά ιατρών πλήρως ανταγωνιστικών, που θα εξαρτώνται πλήρως από τον καθηγητή -εξεταστή και που θα έχουν ως στόχο το αέναο κυνήγι προσόντων για να υπερκεράσουν στην κούρσα τους υπόλοιπους και όχι την ολόπλευρη μόρφωση για να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.
Επίσης, εγείρει ζητήματα αξιοκρατίας ειδικά μετά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μιας και οι απόφοιτοι των σχολών αυτών που πιθανά θα <<αριστεύουν>> θα βρίσκονται ήδη στο 20%.
Η συνεχής υποβάθμιση τόσο της προπτυχιακής όσο και της εκπαίδευσης κατά την ειδικότητα έχει τη σφραγίδα όλων των τελευταίων κυβερνήσεων. Η μεγάλη έλλειψη διδακτικού προσωπικού στα Πανεπιστήμια, η εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης με τα δίδακτρα και τη δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων, η καθοδηγούμενη επιστημονικά έρευνα από ιδιωτικά μεγαθήρια είναι μερικές μονάχα από τις πτυχές που αναδεικνύουν τα παραπάνω. Όπως επίσης και οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία ,άρα και εκπαιδευτών για του νέους ειδικευόμενους οι οποίοι αντί να εκπαιδεύονται ουσιαστικά ,αναλώνονται κάνοντας λάντζα. όντας εξουθενωμένοι από τα εντατικοποιημένα ωράρια με πετσοκομμένους μισθούς.
Το ρεαλιστικό και αναγκαίο είναι ανοίξουν όλες οι θέσεις ειδικότητας και να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό προσωπικό, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών Κέντρων και να αναβαθμιστεί η εκπαίδευση της ειδικότητας και όχι να ιδρύονται επιτροπές κόφτες που θα υποβαθμίσουν περαιτέρω την ιατρική εκπαίδευση.
Απαιτούμε από το ΚΕΣΥ την απόσυρση της κατάπτυστης αυτής απόφασης.