Λογότυπο ΔΗ.ΠΑ.Κ.

Μετά και τις τελευταίες παραιτήσεις 7 ιατρών από το ΓΝ Πατρών, σηκώθηκε πολύς ντόρος σχετικά με την ιατρική μετανάστευση, το brain-drain. Ας δούμε όμως αποτελεί ξαφνικό ζήτημα των ημερών;

σε ΔΗ.ΠΑ.Κ

Μετά και τις τελευταίες παραιτήσεις 7 ιατρών από το ΓΝ Πατρών, σηκώθηκε πολύς ντόρος σχετικά με την ιατρική  μετανάστευση, το brain-drain. Τα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν το ζήτημα σαν προσωπική επιλογή των συναδέλφων για αύξηση του εισοδήματός τους, ουσιαστικά κατηγορώντας τους ως λιποτάκτες.

Ας δούμε όμως αποτελεί ξαφνικό ζήτημα των ημερών;

Την τελευταία χρονιά στα νοσοκομεία της περιοχής έχουν υποβάλλει παραίτηση μια πλειάδα ιατρών, όπως οι 17 από το Γ.Ν Πύργου με αποτέλεσμα ένας ολόκληρος νομός να στερείται υπηρεσιών υγείας.

Οι παραιτήσεις δεν έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία.

Αποτελούν απότοκο της επιδείνωσης των όρων εργασίας των ιατρών με τα εξαντλητικά ωράρια.

Των συνεχών μετακινήσεων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από νομό σε νομό για την κάλυψη των δυσθεώρητων κενών σαν άλλοι εργασιακοί νομάδες, όπως στον Πύργο των παθολόγων της Πάτρας όπου εφημερεύει ένας γιατρός για 100 ασθενείς.

Άλλο παράδειγμα η μετακίνηση ιατρών από τα ΚΥ Αιγιάλειας και Ερυμάνθειας -Χαλανδρίτσας για τις εφημεριακές ανάγκες του Γ.Ν Αιγίου, που απέφερε την παραίτηση τριών γενικών ιατρών.

Της μεγάλης μισθολογικής μείωσης από την έναρξη των μνημονίων.

Των εργασιακών συμβάσεων με ημερομηνία λήξης και των λιγοστών μόνιμων προσλήψεων των οποίων εκκρεμούν ακόμα οι κρίσεις.

Και όσον αφορά στους ειδικευόμενους;

Η εμβαλωματική λογική της κάλυψης των κενών, εδώ μεγεθύνεται με τους νέους συναδέλφους να καλύπτουν άλλες ειδικότητες, όπως αναισθησιολόγους, διακομίζοντας διασωληνωμένα περιστατικά όπως έχει εφαρμοστεί στο Γ.Ν Πατρών. Και από εκπαίδευση ούτε λόγος. Την λύση από την κυβέρνηση αποτελούν τα foundation years, δηλαδή τσάμπα εργασία και οι πανελλαδικές εξετάσεις για την ειδικότητα.

Η λύση που προτείνεται;

Ένα μείγμα ιδιωτικοποιήσεων που στο όνομα της ανταποδοτικότητας, μετατρέπει τα νοσοκομεία σε αυτοδιοίκητες μονάδες που θα πωλούν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς-πελάτες με το προσωπικό να εργάζεται σε συνθήκες ανασφάλειας και εξαντλητικά ωράρια. Και δίπλα ο ιδιωτικός τομέας να ανθεί.

Άλλωστε όπως είπε και η αναπληρώτρια υπουργός στην επίσκεψή της στην Πάτρα: Έχουμε ίντερνετ, αυτοκινητόδρομους, η ιατρική έχει αλλάξει(και άρα τα νοσοκομεία περισσεύουν…)

Σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν αποτελεί επακόλουθο η ιατρική μετανάστευση ,η αναζήτηση τυχόν καλύτερων συνθηκών εργασίας. Πρέπει εδώ και τώρα ΥΠΕ και υπουργείο να εισακούσουν τα αιτήματα που βάζουν τα υγειονομικά σωματεία  και η ΟΕΝΓΕ και όχι να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, ώντας υπαίτιοι για αυτή την κατάσταση.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ  ΣΤΗΝ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ!

Απαιτούμε:

  1. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Έλεγχος μόνο των τυπικών προσόντων και ολοκλήρωση με κατεπείγουσες διαδικασίες των προσλήψεων του συνόλου των υποψηφίων, και των επιλαχόντων, για τις μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί. Αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
  2. Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις επικουρικών – συμβασιούχων. Κατάργηση του απαράδεκτου μέτρου της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών.
  3. Άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, με επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές του 2012. Καταβολή του συνόλου των αναδρομικών διαφορών. Επιστροφή συντάξεων και εφ’ άπαξ στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές.
  4. Αύξηση της εξευτελιστικά χαμηλής ωριαίας αποζημίωσης της εφημερίας. Κατάργηση πλαφόν και περικοπών στην αποπληρωμή των πρόσθετων εφημεριών. Τέλος στην υπερεφημέρευση – στις μετακινήσεις – στις αναστολές αδειών.
  5.  Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και των μεγάλων διαγνωστικών αλυσίδων, χωρίς παζάρια και χωρίς καμία αποζημίωση. Επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έχουν κλείσει.
  6.  Όχι στις εξετάσεις και σε κάθε είδος φραγμών για την έναρξη, τη συνέχεια της ειδικότητας ή τη χορήγηση άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος. Μοναδικό προαπαιτούμενο για την άσκηση ιατρικής αποτελεί το πτυχίο. Όχι στα foundation years.
  7. Αποκλειστική κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση για δωρεάν εκπαίδευση, επιμόρφωση όλων των γιατρών, για παροχή συγγραμμάτων και συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια. Αποσύνδεση της εκπαίδευσης των ιατρών από τις επιχορηγήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών.

 

Επι Κεφαλιδα