Λογότυπο Ε.Ι.Ν.Α.

Ενημέρωση για Θεσσαλία

σε Δράσεις Ε.Ι.Ν.Α./Ε.Ι.Ν.Α./Επικαιρότητα

Συνάδελφοι,

απευθυνόμαστε σε όσους/ες ανταποκρίθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην έκκληση της ΕΙΝΑ για συγκρότηση αποστολής στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Θεσσαλίας.
Πρόκειται για 17 συναδέλφους, εκ των οποίων 1 από Κύπρο, 1 από Βέροια, 1 από Αίγινα, 2 από Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιποι από Πάτρα. Προσφέρθηκαν και 2 νοσηλεύτριες, 1 από Αίγινα και 1 από Κάτω Αχαΐα.
Η Κοινοποίηση αφορά στα μέλη του ΔΣ της ΕΙΝΑ, την Πρόεδρο και το Γραμματέα της ΟΕΝΓΕ.
Στις 10/9, λίγες μέρες μετά την καταστροφή, αποφασίστηκε να γίνει κάλεσμα σε γιατρούς της Ένωσής μας -κι όχι μόνο- για τη συγκρότηση αποστολής/ών.
Απευθυνθήκαμε στην 6η ΥΠΕ προκειμένου να μας υποδείξει ανάγκες που θα μπορούσαμε να καλύψουμε ανάλογα με την προσφορά σε ανθρώπινο δυναμικό. Ο Διοικητής μας διαβεβαίωσε ότι θα προσπαθήσει να δει τι ακριβώς ανάγκες υπήρχαν και θα μας ενημέρωνε.
Παράλληλα, επικοινωνήσαμε με την ΟΕΝΓΕ, προκειμένου να συνεννοηθούμε για άλλες ανά την Ελλάδα αποστολές, τον Ιατρικό Σύλλογο Τρικάλων και την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Καρδίτσας και ΚΥ Ν. Καρδίτσας.
Από όλες αυτές τις προσπάθειες, προχώρησε η συνεννόηση με την ΕΙΝΚΥΝΚ και την ΟΕΝΓΕ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφηκε στον Παλαμά Καρδίτσας, όπου το ΚΥ βγήκε εκτός μάχης από την πρώτη ημέρα, μιας και πλημμύρησαν όλοι οι χώροι του.
Αντί λοιπόν η Πολιτεία να μεριμνήσει, έστω τις επόμενες ημέρες για την άμεση επαναλειτουργία του ακόμα και σε σκηνές του στρατού, κανείς από την 5η ΥΠΕ, την Πολιτική Προστασία ή την Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν ασχολήθηκε με το θέμα. Κανείς δε συντόνιζε την υγειονομική κάλυψη της περιοχής που είχε -περισσότερο από άλλες- βουλιάξει στα νερά.
Παρά τις έντονες οχλήσεις της ΕΙΝΚΥΝΚ και την υπόδειξη λύσεων λειτουργικών, προκρίθηκε η λειτουργία των Επειγόντων του ΚΥ Παλαμά στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, σε μια μικρή αποθήκη, μέσα στην κυριολεξία στο χώρο που διέμεναν πάνω από 80 άστεγοι Παλαμιώτες.
Καμμιά ιδιωτικότητα, λειτουργικότητα… Φόρα παρτίδα η εξέταση των ασθενών δίπλα στα ράντσα των πλημμυρόπληκτων.
Δόθηκε ένα δωμάτιο στο ισόγειο του Δημαρχείου, στην είσοδο, όπου γίνονταν ηλεκτρονική συνταγογράφιση των φαρμάκων πολιτών που προσέρχονταν.
Αυτή η κατάσταση, μπροστά στην ανοργανωσιά και αδιαφορία των αρχών, παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων και των γιατρών του ΚΥ, φαινόταν να πήγαινε για διαιώνιση, μιας και πάνω από 10 ημέρες μετά, κανείς δεν απαντούσε για το τι πρόκειται να γίνει.
Η ΕΙΝΚΥΝΚ με τη βοήθεια της ΟΕΝΓΕ, αποφάσισε να προχωρήσει σε μια δραστική κίνηση: να υποδείξει εμπράκτως μια λύση. Τη δημιουργία ενός Ιατρείου Αλληλεγγύης.
Γνωρίζοντας για την προσφορά μας, μας ζητήθηκε από την ΟΕΝΓΕ η συμβολή στην τεχνογνωσία του στησίματος εκτάκτου ιατρείου -αίτημα στο οποίο ανταποκριθήκαμε άμεσα- και με τη βοήθεια του Δήμου Παλαμά, τοποθετήθηκαν δύο οικίσκοι στην πλ. Συντριβανιού στις 17/9.
Είχε προηγηθεί το ταξίδι δεκάδων υγειονομικών και φοιτητών την προηγούμενη ημέρα, προκειμένου να καταγραφούν ανάγκες και να τονωθεί το αίσθημα αλληλεγγύης προς τους πολίτες.
Το ιατρείο έχει 3 αίθουσες εξέτασης: παθολογικό, χειρουργικό, λοιμώδη και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση εκτάκτων και επειγόντων περιστατικών καθώς και φάρμακα.
Η παρουσία μας στις 18/9, συνέπεσε με μεγάλη δημοσιότητα σε σχέση με την έναρξη της λειτουργίας του Ιατρείου Αλληλεγγύης.
Παραμείναμε τρείς ημέρες στον Παλαμά λειτουργώντας το ιατρείο 9πμ-7μμ.
Αντιμετωπίσαμε απλά περιστατικά, καθώς, λόγω και της κατάστασης οι πολίτες δεν προνομοποιούσαν τα θέματα υγείας τους μιας και είχαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα επιβίωσης μετά την απόσυρση των νερών.
Στην πρώτη μας ανταπόκριση αναφέρουμε τη γενικότερη κατάσταση της περιοχής.
Οι συνάδελφοι της ΕΙΝΚΥΝΚ και εργαζόμενοι αλληλέγγυοι του ΚΥ και του Νοσοκομείου Καρδίτσας και συνδικαλιστές, στήριξαν υποδειγματικά με την καθημερινή παρουσία και την έγνοια τους το ιατρείο, στο οποίο συνέβαλαν και ιδιώτες ιατροί της Καρδίτσας.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Παλαμά, με το Στέκι Αλληλεγγύης που λειτουργεί, συμβάλλει καθημερινά στην ανακούφιση των πολιτών. Η συνεργασία μαζί του ήταν άψογη, καθώς και με το ΜΚΙΕ (Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού) που αλληλοενημερωνόμαστε συνεχώς για τις ανάγκες εφοδιασμού των ακτοίκων της Μεταμόρφωσης και του Βλοχού που είχαν καλυφθεί πλήρως από τα νερά..
Συναντηθήκαμε στις 20/9 με τον Δήμαρχο κο Γ. Σακελλαρίου και μας ανακοίνωσε ότι μετά από πολλές πιέσεις της Ένωσης και μετά την έναρξη της λειτουργίας του Ιατρείου Αλληλεγγύης οι αρμόδιοι της 5ης ΥΠΕ πήραν επιτέλους την απόφαση να μεταφερθεί το ΚΥ και οι λειτουργίες του σε κατάλληλο χώρο (Μουσών Μέλαθρον) εντός της εβδομάδας που ξεκινάει στις 25/9.
Μέχρι τις 27/9 δεσμευτήκαμε να συνεχίσουμε την κάλυψη του ιατρείου.
Με λίγα λόγια, η δημιουργία του Ιατρείου και ο θόρυβος που ξεσηκώθηκε από αυτή την ενέργεια, έδωσε -θα δώσει σύντομα;- τη λύση που έπρεπε από την αρχή να δοθεί.
Είμαστε ικανοποιημένοι που σαν ΕΙΝΑ συμβάλαμε στον αγώνα και τις πιέσεις των συναδέλφων της Καρδίτσας και περιμένουμε να ευοδωθεί η λύση που επιλέχτηκε.
Φαίνεται ότι ακόμα και για τα αυτονόητα, οι επιτελικοί υπεύθυνοι αποδεικνύονται ανίκανοι και αδιάφοροι για να υλοποιήσουν το παραμικρό. Άλλες -κι όχι οι ανάγκες των πλημμυρόπληκτων- είναι οι προτεραιότητές τους.
Χρειάζεται για το κάθε τι αγώνας και προσφορά για την εξυπηρέτηση των ανθρώπων που έχασαν σε δυο μέρες ανθρώπους, σπίτια, περιουσίες και μέλλον..
Στις 25/9 προγραμματίστηκε η μετάβαση 2 συναδέλφων από την Πάτρα στον Παλαμά, αλλά λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας, είναι πιθανό να μην γίνει κατορθωτό.
Είμαστε σε ετοιμότητα για ότι χρειαστεί και παρακολουθούμε -σε άμεση επαφή με τον Πρόεδρο Ε. Γάζο και το Γραμματέα της ΕΙΝΚΥΝΚ Γ. Μήχα- τις εξελίξεις.
Ας ελπίσουμε ότι η νέα κακοκαιρία δε θα επιδεινώσει την ήδη επικίνδυνη για το λαό της περιοχής κατάσταση.
Για την πρώτη αποστολή
Τάσος Γιακουμής και Παναγιώτης Κανελλάκης
ΥΓ Παραθέτουμε σχετικά δημοσιεύματα και συνεντεύξεις:
Επι Κεφαλιδα