Λογότυπο Ε.Ι.Ν.Α.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Ε.Ι.Ν.Α 2019-2021

σε Ανακοινώσεις/Ε.Ι.Ν.Α./Επικαιρότητα

ΑΠ. 64.2021                                                                                          20/10/2021

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Ε.Ι.Ν.Α 2019-2021 

Από τις προηγούμενες εκλογές της Ε.Ι.Ν.Α, πέρασαν δυόμιση πολύ δύσκολα χρόνια για τους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Μετά  την υποταγή της προηγούμενης κυβέρνησης στη μεταΜνημονιακή πραγματικότητα των πρωτογενών πλεονασμάτων και του δόγματος «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος», παρέλαβε τη σκυτάλη η τωρινή, που εξαρχής δήλωσε την αποφασιστικότητά της για επιτάχυνση των νεοφιλελεύθερων αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Η Δημόσια Περίθαλψη δεν μπορούσε παρά να μην μπει στο στόχαστρο. Οι πλεονάζοντες γιατροί, οι ΣΔΙΤ και η ευμένεια υπέρ του ιδιωτικού τομέα, έγιναν τα βασικά συνθήματα της νέας διακυβέρνησης. Η δίνη της πανδημίας ανέδειξε με τρομακτικό τρόπο τη γύμνια του Δημόσιου Συστήματος Υγείας μετά από μια δεκαετία εφαρμογής Μνημονιακών πολιτικών που κυριολεκτικά το γονάτισαν, αποστερόντας του πολύτιμο προσωπικό, πόρους και υποδομές. Η αυταπάρνηση και υπερεργασία των υγειονομικών ήταν που το κράτησαν όρθιο, πραγματικό αποκούμπι για την κοινωνία.

Παρότι η πανδημία ανέδειξε την ανωτερότητα και κοινωνική χρησιμότητα του δημόσιου απέναντι στον ιδιωτικό τομέα, την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ και κεντρικού κρατικού σχεδιασμού, η κυβέρνηση, επιμένει στην χρεοκοπημένη στρατηγική της ατομικής ευθύνης, των ΣΔΙΤ, της συρρίκνωσης του ΕΣΥ, της προκλητικής μεροληψίας υπέρ του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου που λιποτάκτησε δύο ολόκληρα χρόνια, της μετατροπής των υγειονομικών σε περιφερόμενους θιάσους που καλύπτουν σχεδόν εθελοντικά τρύπες και κενά.  Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο η Ε.Ι.Ν.Α παρέμεινε στο πλευρό των νοσοκομειακών γιατρών, της Δημόσιας Περίθαλψης και της μαχόμενης κοινωνίας, σθεναρά απέναντι στις παραπάνω πολιτικές. Παρούσα σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα. Συμμετείχε και έβαλε το λιθαράκι της σε κρίσιμες μάχες. Παρά τις ανεπάρκειες, ο απολογισμός της τελευταίας διετίας είναι θετικός. Παρέμεινε ένα ζωντανό σωματείο, προσπάθησε να ανατάξει το αγωνιστικό φρόνημα και να συμβάλλει στην ανασύνταξη του υγειονομικού κινήματος.

Αναδείξαμε δημόσια το αδιέξοδο και τη χρεοκοπία της κυβερνητικής στρατηγικής διαχείρισης της πανδημίας και τα κεντρικά προϋπάρχοντα προβλήματα της Δημόσιας Περίθαλψης στο νομό μας, που πλέον έγιναν ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019 με συνέντευξη τύπου και σχετικό υπόμνημα προς την νέα ηγεσία του Υπ.Υγείας επισημάναμε τα κενά και τις ελλείψεις στην ΠΦΥ και τα νοσοκομεία του νομού, με τις κενές οργανικές θέσεις ειδικών και ειδικευόμενων, μόνο στα  νοσοκομεία, να φτάνουν τότε στις 341.

Από τις πρώτες μέρες εμφάνισης του ιού στη χώρα μας, έγκαιρα κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη θωράκισης του ΕΣΥ κόντρα στο επικοινωνιακό κυβερνητικό αφήγημα, για την έλλειψη στοιχειώδους μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης, για την ανάγκη άλλης στρατηγικής που να βασίζεται στη λογική μαζικά τεστ-ιχνηλάτηση- χώροι καραντίνας, που πρότεινε ο ίδιος ο ΠΟΥ και ακολούθησαν με επιτυχή αποτελέσματα άλλες χώρες. Είμασταν από τις πρώτες Ενώσεις πανελλαδικά που ανέδειξαν δημόσια την ανοργανωσιά και την προχειρότητα του ΕΟΔΥ με αφορμή το κύμα εκδρομέων από τα Ιεροσόλυμα που δοκίμασε την περιοχή μας. Πολύ νωρίς διατυπώσαμε την πρόταση για επαναλειτουργία του Θώρακος και του 409 στη λογική να μην μετατραπούν τα νοσοκομεία του Αγίου Ανδρέα και Ρίου σε μονοθεματικά εις βάρος των υπόλοιπων παθήσεων και ασθενών, με τη ματιά να αξιοποιηθούν και να επαναλειτουργήσουν την επόμενη μέρα, πρόταση που υιοθετήθηκε από όλους σχεδόν τους συλλογικούς φορείς της πόλης μας. Προτείναμε επίσης την δημιουργία τοπικού επιδημιολογικού κέντρου.

 

Με πολλαπλά υπομνήματα, δημόσιες παρεμβάσεις και εκκλήσεις προς τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, της 6ης ΥΠΕ, Υπ.Υγείας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ζητούσαμε την αλλαγή στρατηγικής. Εκτιμούμε ότι εάν έστω ένα μέρος των προτάσεών μας αν είχε υλοποιηθεί, η πορεία των πραγμάτων θα ήταν εντελώς διαφορετική προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, του ΕΣΥ και των εργαζόμενών του. Ενδεικτικά υπενθυμίζουμε χαρακτηριστικές ανακοινώσεις της Ε.Ι.Ν.Α στο πρώτο κύμα: « Δώστε μας όπλα, σφαίρες και στρατιώτες γι ‘ αυτόν τον πόλεμο. Δεν γίνεται να πάμε άοπλοι» στις 16/03/21. «Άμεση ενίσχυση και θωράκιση του ΠΓΝΠ ενόψει έξαρσης της πανδημίας» στις 23/03/21. «Άμεση και κατεπείγουσα επαρκής στελέχωση και εξοπλισμός όλων των δημόσιων μονάδων υγείας της Δυτ.Ελλάδας για την πραγματική θωράκιση από τον κορονοϊό, στις 05/03/21. Επίσης ενόψει του αναμενόμενου τρίτου κύματος, τη στιγμή που η Β.Ελλάδα δοκιμαζόταν : «Για την κατάσταση του ΕΣΥ στην περιοχή και τις κυβερνητικές ευθύνες ενόψει δεύτερου κύματος» , 10/21.  «Να μην χαθούν άλλες ζωές ΕΔΩ και ΤΩΡΑ :Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ενίσχυση του ΕΣΥ στην περιοχή»  11/20. «Δεν αποτελεί κλίνη ΜΕΘ ένα μόνιτορ και ένας αναπνευστήρας» 11/20. «Δημόσια έκκληση της Ε.Ι.Ν.Α: Πώς να μη γίνουμε Θεσσαλονίκη» 2/21.

 

Πριν την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος καυτηριάσαμε την επικίνδυνη επικοινωνιακή λογική ότι με το «εμβόλιο θα τελειώσουμε σύντομα την πανδημία», επισημαίνοντας την ανάγκη λαϊκής εκστρατείας ενημέρωσης του πληθυσμού και κυρίως την ανάγκη ενίσχυσης της απαξιωμένης ΠΦΥ ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα νοσοκομεία. Τοποθετηθήκαμε ξεκάθαρα χωρίς δεύτερες σκέψεις τόσο απέναντι στην κυβέρνηση που με ευθύνη της βάλτωσε το εμβολιαστικό πρόγραμμα, αποθεώνοντας την λογική της ατομικής ευθύνης, όσο και απέναντι στο αντι-εμβολιαστικό ρεύμα, υπενθυμίζοντας ότι ο εμβολιασμός αποτελεί πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και συλλογικής ευθύνης, τασσόμενοι υπέρ του καθολικού εμβολιασμού των υγειονομικών.

Με συνεχείς παρεμβάσεις στην 6η ΥΠΕ, αναδείξαμε τα προβλήματα στα Κέντρα Υγείας του νομού. Κατάσταση επικινδυνότητας στη λειτουργία τους, ειδικά μέσα στην πανδημία, πέρα από τη μη καταβολή των εφημεριών και το πάγωμα των εξελίξεων των γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Μέσα σ’αυτές τις συνθήκες τοποθετηθήκαμε ανοιχτά ενάντια στον αντιδραστικό ρόλο του ΠΙΣ αλλά και του προεδρείου του ΙΣΠ που είδαν την πανδημία σαν ευκαιρία να εφαρμόσουν τα αντιδραστικά σχέδια για άλωση του ΕΣΥ από τους ιδιώτες και ουσιαστική του κατάργησης.

Προσπαθήσαμε να ενεργοποιήσουε τους συναδέλφους και μαζί με τους κοινωνικούς φορείς να κάνουμε το αίτημα για ενίσχυση της Δημόσιας Περίθαλψης, ζήτημα των εργαζομένων και της κοινωνίας με αποκορύφωμα τις μαζικές κινητοποιήσεις στις πύλες του ΠΓΝΠ και του Αιγίου στις 7/4/20 και το συλλαλητήριο που διοργανώσαμε στις 23/3/21, με τη δυναμική στήριξη συλλόγων, σωματείων, του Εργ.Κέντρου και της Δημοτικής Αρχής. H κοινή δράση με τα σωματεία των υγειονομικών, τους συλλόγους ασθενών και τους συλλογικούς φορείς θα μπορούσε να είναι πιο συχνή και σε πιο μόνιμη βάση, σε μια περίοδο που το κοινωνικό αγαθό της Δημόσιας Περίθαλψης ξεθεμελιώνεται.  Όμως, μας προβληματίζει η μικρή συμμετοχή των συναδέλφων στις απεργίες.

Για τα πολλαπλά επιμέρους και μεγαλύτερα προβλήματα που ανέδειξε η πραγματικότητα, προσπαθήσαμε να έχουμε σαφή και εμπεριστατωμένη τοποθέτηση, διεκδικώντας λύσεις απέναντι στην διαχρονική πολιτική της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης.

Για τις αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών στο Νοσοκ.Πύργου που συνεχίζονται έως και σήμερα, προχωρήσαμε σε κινητοποιήσεις προτάσσοντας την ανάγκη μόνιμων μέτρων που θα δίνουν κίνητρα στους γιατρούς και το μήνυμα ότι η κατάσταση αντιστρέφεται. Στην πράξη όμως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως δεύτερης διαλογής τα νοσοκομεία της περιφέρειας, δίνοντας τεράστιο πεδίο κερδοφορίας στον ιδιωτικό τομέα.

Για την επαναλειτουργία της Καρδιοχειρουργικής κλινικής του ΠΓΝΠ, ήδη από τον Οκτώβριο του 2019 όταν το ζήτημα πήρε πανελλαδική διάσταση, έως και την επίσκεψη Κικίλια για τα εγκαίνια, επιμείναμε στην ανάγκη επαναλειτουργίας της βασισμένη σε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό, αποκλειστικής κρατικής χρηματοδότησης, με αύξηση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου, χωρίς ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, να γίνεται αντικείμενο επικοινωνιακής και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης. Δυστυχώς ένα τέτοιο πλάνο δεν υπάρχει.

Στο Καραμανδάνειο, οι ελλείψεις στο Αναισθησιολογικό τμήμα, η ακύρωση εγκατάστασης του Μαγνητικού Τομογράφου, η έναρξη λειτουργίας της Παιδοψυχιατρικής, η αυταρχική συμπεριφορά της Διοίκησης, οι ελλείψεις και τα κενά στον παθολογικό και χειρουργικό τομέα έφεραν στην επιφάνεια, ειδικά μέσα στην πανδημία, το σοβαρό κτιριακό πρόβλημα που διαιωνίζεται αλλά και την έλλειψη συνολικής στρατηγικής για το νοσοκομείο που καλύπτει χιλιάδες παιδιατρικούς ασθενείς από όλη την Δυτ.Ελλάδα. Η Ε.Ι.Ν.Α στάθηκε στο πλευρό των συναδέλφων που κινητοποιήθηκαν, αναδεικνύοντας δημόσια τα παραπάνω ζητήματα.

Στο Νοσοκομείο Αιγίου με αφορμή τις μετακινήσεις αναισθησιολόγων προς το ΠΓΝΠ, με πρωτοφανή κινητοποίηση και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, στην οποία η Ε.Ι.Ν.Α πρωτοστάτησε, αναδείχθηκε η κομβική σημασία ενός νοσοκομείου που καλύπτει χιλιάδες ασθενείς της ανατολικής Αχαΐας. Αποτέλεσμα η μαζική προκήρυξη μόνιμων θέσεων μετά από πολλά χρόνια. Καταρρίφθηκε έτσι στην πράξη το αφήγημα ότι μόνο με ΣΔΙΤ και μετακινήσεις από αλλού μπορούν να καλυφθούν τα κενά, που είχε διατυπωθεί με αφορμή την έλλειψη Ακτινολόγων.

Η προσπάθεια κατάργησης εννέα οργανικών θέσεων ιατρών ΕΣΥ στο ΠΓΝΠ από το Ιατρικό Τμήμα, η οποία εν τέλει ακυρώθηκε από το ίδιο το Υπ.Υγείας, αλλά και η προσπάθεια εφαρμογής του θεσμού του γενικού εφημερεύοντα ανέδειξαν την ανάγκη συσπείρωσης και διαρκούς επαγρύπνησης των γιατρών του ΕΣΥ απέναντι στην αυθαιρεσία των Διοικήσεων και του καθηγητικού κατεστημένου.

Η -μέσα στο καλοκαίρι- εφαρμογή του ψηφισμένου από την προηγούμενη κυβέρνηση νόμου για την καθιέρωση πανελλαδικών εξετάσεων για ειδικότητα  ανέδειξε την έλλειψη οποιουδήποτε πλαισίου ουσιαστικής εκπαίδευσης των νέων γιατρών, που έχουν χάσει πολύτιμο χρόνο εκπαίδευσης λόγω της πανδημίας. Παρά την άμεση αντίδρασή μας και την μαζική συλλογή υπογραφών από την ΟΕΝΓΕ, παρότι ακυρώθηκε ο βαθμός στον τίτλο, οι εξετάσεις διεξάγονται πανελλαδικά και θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές συνέπειες του νόμου στη συνολική λειτουργία του ΕΣΥ, ειδικά στην περιφέρεια.

Επιχειρήσαμε να αναβαθμίσουμε την λειτουργία της Ένωσης, μακριά από τη λογική της ανάθεσης και παρά τις προσπάθειες υποβάθμισής της. Με επιμέρους μαζικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία, όπως στο Καραμανδάνειο, τον Άγιο Ανδρέα, το Αίγιο και το Ρίο αλλά και με διαδικτυακή συνέλευση μέσα στην πανδημία. Με στήριξη κινητοποιήσεων όπως αυτή των Αναισθησιολόγων στο Ρίο. Παρόλη την προσπάθεια και με ευθύνη του Δ.Σ δεν καταφέραμε να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά τις τριμελείς επιτροπές.

Η Ε.Ι.Ν.Α σε μια περίοδο που η Δημόσια Περίθαλψη έχει μπει στο στόχαστρο, παρέμεινε όργανο συλλογικής διεκδίκησης, στο πλευρό των νέων και μαχόμενων νοσοκομειακών, με τη ματιά της στραμμένη στις ανάγκες της κοινωνίας και το αγαθό της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας. Παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας, το απελθόν Διοικητικό Συμβούλιο συνέβαλε στο μέτρο του δυνατού σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι στα χέρια των νέων συναδέλφων να δώσουν ζωντάνια στην Ένωσή μας, να την κάνουν περισσότερο δική τους. Η συμμετοχή στις εκλογές να είναι όσο το δυνατόν μαζικότερη, η προοπτική να ανοίξει νέος γύρος νικηφόρων αγώνων υπεράσπισης της Δημόσιας Υγείας να γίνει εφικτή.

 

Επι Κεφαλιδα