Λογότυπο ΔΗ.ΠΑ.Κ.

Εδώ και τώρα επαρκής στελέχωση και εξοπλισμός όλων των δημόσιων μονάδων υγείας για την πραγματική θωράκιση της χώρας από τον κορονοϊό

σε ΔΗ.ΠΑ.Κ

Με αφορμή την «επέλαση» του κορονοϊού, που δεν άργησε ήδη να εμφανιστεί και στην χώρα μας, είναι ανάγκη να επισημανθούν για ακόμη μια φορά οι τρανταχτές ελλείψεις του ΠΓΝΠ που ως νοσοκομείο αναφοράς καλείται να αντιμετωπίσει μια πιθανή μαζική έξαρση της νόσου. Ελλείψεις που δυστυχώς καθιστούν κάτι τέτοιο αδύνατο.
Στο νοσοκομείο υπάρχει μόνο ένας κοινός θάλαμος αρνητικής πίεσης 5 κλινών, ενώ εδώ και χρόνια δεν λειτουργεί το ακτινολογικό του ΤΕΠ.
Κλειστές κλίνες ΜΕΘ, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό εξουθενωμένο από την υπερεφημέρευση, αμέτρητα χρωστούμενα ρεπό , αλλεπάλληλες βάρδιες, 2 νοσηλευτές ανά 32 ασθενείς σε κάποιες κλινικές ή νυχτερινές βάρδιες με 1 μόνο νοσηλευτή σε άλλες.
Η υποστελέχωση σύμφωνα με το ελλιπέστατο οργανόγραμμα, (175 κενές θέσεις νοσηλευτών στο ΠΓΝΠ, δεκάδες κενές θέσεις ειδικευόμενων και συνολικά 140 κενές θέσεις μόνιμων ιατρών ΕΣΥ σε όλη την Αχαΐα) οδηγούν το νοσοκομείο καθημερινά σε λειτουργία έκτακτης ανάγκης, κάτι που αποδεικνύεται από το «σκηνικό πολέμου» που επικρατεί μετά από ανοικτή εφημερία , με ασθενείς να νοσηλεύονται μέχρι και στα box εξέτασης του ΤΕΠ, ενώ καθημερινά βαρέως πάσχοντες ασθενείς νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας.
Οι δηλώσεις περι «θωράκιση της χώρας» ή περί «λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων» από την κυβέρνηση, δεν εφησυχάζουν τους εργαζόμενους!
Η αναστολή των αδειών των υγειονομικών και η δυνατότητα μετακίνησης προσωπικού στο πλαίσιο της κινητικότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ελλείψεων. Δεν έχουν λύσει κανένα πρόβλημα τόσα χρόνια που εφαρμόζονται.
Οι έκτακτες προσλήψεις με 3μηνες συμβάσεις 3 Παθολόγων-Λοιμωξιολόγων ή Πνευμονολόγων και 6 νοσηλευτών με μπλοκάκι, στην πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος του ΕΟΔΥ ,αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό.
Υπάρχει άμεση ανάγκη:
• για χρηματοδότηση και προσλήψεις προσωπικού στο ύψος των αναγκών. Να ενισχυθεί άμεσα το ΠΓΝΠ με το αναγκαίο προσωπικό, ξεκινώντας από την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΛΚΕ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου).
• Να αναμορφωθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, ξεκινώντας από την αποκατάσταση των καταργημένων οργανικών θέσεων στην ιατρική, διοικητική και τεχνική υπηρεσία και λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη μείωση των ειδικευόμενων γιατρών.
• Να εξασφαλισθεί πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας και η προμήθεια σε φάρμακα , υγειονομικό υλικό
• Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού για να ανοίξουν οι 6 κλειστές κλίνες ΜΕΘ

Επι Κεφαλιδα