ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ

σε Δελτία Τύπου/Δράσεις Ε.Ι.Ν.Α./Επικαιρότητα

Αρ. Πρωτ.: 3.2018 Πάτρα, 19 Ιανουαρίου 2018

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ
 
Εν μέσω εγκαινίων των πρώτων Τοπικών Μονάδων Υγείας και κυβερνητικών αλαλαγμών για την «ενίσχυση και σταθεροποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας»,  ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ  μετακινεί – με την κατάπτυστη διαδικασία του «εντέλλεσθε»-  συναδέλφους αναισθησιολόγους από τις κλινικές ΠΓΝΠ Ρίου και ΓΝ Αιγίου προς την αντίστοιχη κλινική του ΓΝ Πύργου για κάλυψη εφημεριών το μήνα Ιανουάριο.
 
Η ΕΙΝΑ για πολλοστή φορά καταγγέλλει ως απαράδεκτη και καταχρηστική τη μετακίνηση οποιουδήποτε Ιατρού που υπηρετεί σε νοσοκομείο της Αχαΐας για την κάλυψη υπηρεσιών Υγείας σε νοσοκομείο άλλου νομού.
 
Οι επείγουσες αυτές μετακινήσεις αποκαλύπτουν την υγειονομική εγκατάλειψη στην οποία έχει περιέλθει η περιφέρεια λόγω των Μνημονιακών πολιτικών της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. Δεν είναι οι πρώτες και δυστυχώς ούτε οι τελευταίες. Επίσης αποκαλύπτουν την παντελή έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού με την οποία αντιμετωπίζουν οι κάθε λογής διοικήσεις τους μαχόμενους γιατρούς του ΕΣΥ, την οικογενειακή και προσωπική τους υπόσταση, αλλά και την προκλητική προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα προβλήματα  και τις ανάγκες των ασθενών.
 
Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και η κυβέρνηση έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τη κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στο  ΕΣΥ, την επαρκή στελέχωσή του. Έχουν επίσης την ευθύνη  για την  κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των κατοίκων της χώρας. Αντί για επείγουσες μετακινήσεις θα έπρεπε να προχωρήσουν σε επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ειδικά σε περιοχές που τα προβλήματα είναι οξυμένα.  Αντί για «προσωρινές» μετακινήσεις  και την κοντόθωρη και επικίνδυνη λογική «να βγάλουμε κι αυτό το μήνα», θα έπρεπε να υπάρχει ένας  μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, ένας ολοκληρωμένος υγειονομικός χάρτης της περιφέρειας.
Υπενθυμίζουμε ότι  πάγιο αίτημα των ιατρών του νοσοκομείου Πύργου είναι η ενοποίηση των δύο νοσοκομείων του νομού σε ένα, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και η υπολειτουργία τους.  Ποια είναι η θέση της 6ης  ΥΠΕ γι’ αυτό και ποιες οι ενέργειες της;
Δεν πρόκειται να ανεχθούμε την μετακίνηση κανενός γιατρού από Νοσοκομείο του νομού μας
Δεν μπορεί να υπάρξει Δημόσια Υγεία και ποιοτική Υγειονομική Περίθαλψη με γιατρούς-λάστιχο
Η ασέβεια στην προσωπική, οικογενειακή και επιστημονική μας αξιοπρέπεια δεν θα περάσει!
Η ΕΙΝΑ θα σταθεί στο πλευρό των γιατρών σε οιαδήποτε απόπειρα πειθαρχικής δίωξης, σε περίπτωση άρνησης του «εντέλλεσθε».
 
 
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                                                     Ο Γραμματέας
 
Δημήτρης Ζιαζιάς                                                 Σπύρος Μάρκου