• eina_sisko.jpg

Προβολή ταινίας

σε Ανακοινώσεις/Δελτία Τύπου/Δράσεις Ε.Ι.Ν.Α./Ε.Ι.Ν.Α./Επικαιρότητα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Η ιδιωτικοποίηση της Υγειονομικής περίθαλψης, έχει όνομα, έχει παραδείγματα, έχει μορφές. Και μάλιστα αποκρουστικές. Η πραγματικότητα που χτίζεται, δεκαετίες τώρα, στη χώρα μας, προσιδιάζει σε μια κατάσταση που από την Κυβέρνηση παρουσιάζεται σαν αναπόφευκτη. Μια κατάσταση που δημιουργεί εφιαλτικές συνθήκες για όποιον ή όποια χρειάζεται την κρατική μέριμνα όταν αρρωστήσει.

Η ΕΙΝΑ ξεκινά έναν κύκλο πολιτιστικών παρεμβάσεων, παρεμβάσεων αποκάλυψης των πολιτικών που ξεδιπλώνονται για την υγεία και την κοινωνική πρόνοια και σπρώχνουν στο περιθώριο μεγάλες μάζες ανθρώπων προς όφελος των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων της υγείας και του φαρμάκου.

Την Παρασκευή 5 Ιουλίου στις 9.15μμ

στο Πολιτιστικό Κέντρο της  Ιχθυόσκαλας, παρουσιάζεται

το ντοκιμαντέρ του Michael Moore

«Sicko».

(είσοδος ελεύθερη)

 

Από το μακρινό 2007 που προβλήθηκε –κι ας φανταστούμε τις αλλαγές επί τα χείρω που έχουν μεσολαβήσει αυτά τα 17 χρόνια- o γνωστός σκηνοθέτης, περιγράφει μια δραματική κατάσταση για την υγεία ενός πληθυσμού εκατομμυρίων. Σε μια χώρα, τις ΗΠΑ, που πρωτοστατούν στην έρευνα και τις δαπάνες για καινοτόμες θεραπείες, άνθρωποι και οικογένειες χρεοκοπούν και πεθαίνουν όταν αρρωστήσουν. Μια χώρα, που για την κυβέρνησή μας, αποτελεί πρότυπο υγειονομικής περίθαλψης…

Όπως γράφει κι ο κριτικός Δημήτρης Μπούρας (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 11/10/2007):

«Το Sicko θα μπορούσε να εκληφθεί ως η μαγνητική τομογραφία μιας κοινωνίας που παρέδωσε τη δημόσια υγεία σε οικονομικούς κολοσσούς που δεν ενδιαφέρονται παρά για τις διακυμάνσεις της μετοχής τους στο ταμπλό της Γουόλ Στριτ… Σήμερα, το γιατί αφορά τη δημόσια υγεία, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τη φαρμακοβιομηχανία, που ευθύνονται κατά τον Μουρ για την κακή ποιότητα των υπηρεσιών υγείας της πιο προηγμένης δυτικής κοινωνίας. Ο Μουρ παραθέτει μαρτυρίες και στοιχεία που συνθέτουν έναν εφιάλτη, όχι μόνον για τα 50 εκατομμύρια ανασφάλιστων Αμερικανών, αλλά και γι’ αυτούς που πληρώνουν για την υγεία τους. Το σύστημα είναι διαβρωμένο και ανεξέλεγκτο σε σημείο να δίδονται τεράστια οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς -στελέχη των ασφαλιστικών για να απορρίπτουν αιτήσεις για κάλυψη παροχών, ακόμη και όταν κινδυνεύει η ζωή των ασφαλισμένων. Στο απόγειο του Sicko πηγαίνει στην Κούβα μαζί με μια ομάδα από ανασφάλιστους πυροσβέστες, που είχαν πάρει μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης στους Δίδυμους Πύργους, και μπαίνει στο πρώτο εφημερεύον νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις.»

Σας περιμένουμε…