Πρόεδρος ΕΚΑΒ: Τεράστιες ελλείψεις σε όλη τη χώρα

σε Επικαιρότητα

ekav_katantia

Μπήκαμε στο συντονιστικό του ΕΚΑΒ. Μόνο σε 5 νομούς υπάρχει επαρκές προσωπικό σε διασώστες. Περιφερειάρχης αρνείται να πάρει ασθενοφόρα επειδή αργεί ο διαγωνισμός.

Με την κάμερα του TheTOC μπήκαμε στην καρδιά του συντονισμού των ασθενοφόρων, στο Επιχειρησιακό Κέντρο του ΕΚΑΒ και είδαμε πως ακριβώς γίνεται η δουλειά που υπερβαίνει τις δυσκολίες και τις ελλείψεις σε οχήματα και προσωπικό για να δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Μόλις 74 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ επιχειρούν, σήμερα, στην Αττική, ενώ, κατά γενική ομολογία των ανθρώπων της Υγείας, χρειάζονται τουλάχιστον 100. Επιπροσθέτως, και αυτά τα 74 είναι στην πλειοψηφία τους, παλιά και λειτουργούν με την προσπάθεια του συνεργείου του ΕΚΑΒ.
Ο διαγωνισμός για την προμήθεια 200 ασθενοφόρων που θα δώσουν μια λύση στο πρόβλημα, τείνει να εξελιχθεί σε κακόγουστο σίριαλ, με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, να επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στις εταιρίες. Επίσης, καταγγέλλει, χωρίς να κατονομάζει, έναν περιφερειάρχη που απένταξε το πρόγραμμα που περιλαμβάνει δέκα ασθενοφόρα, με δικαιολογία την καθυστέρηση.
Εκτός από το ζήτημα των ασθενοφόρων, σημαντικό πρόβλημα υπάρχει και με τους διασώστες, καθώς, μόνο σε 5 νομούς της χώρας υπάρχει το προσωπικό που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών. Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ εξηγεί πως διάφοροι υπηρεσιακοί παράγοντες, εκτός συστήματος Υγείας, δημιουργούν προσκόμματα στην προσπάθεια να μετακινηθούν προσωρινά, διασώστες σε περιοχές που υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις.
Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης των αναγκών, με δεδομένες και τις ελλείψεις που υπάρχουν στον χώρο της Υγείας, παίζουν οι διασώστες-οδηγοί των ασθενοφόρων. Δίπλα τους οι γιατροί που βρίσκονται στο συντονιστικό κέντρο και οι υπόλοιποι υγειονομικοί που συντονίζουν τα οχήματα, καθ’ όλο το 24ωρο.
Στην όλη προσπάθεια συνυπάρχει το ανθρώπινο στοιχείο. Όπως εξηγεί στην κάμερα του TheTOC η κα Κατερίνα Μερκούρη, προϊσταμένη του τμήματος άμεσης επέμβασης, για το προσωπικό και τους διασώστες, αυτή η δουλειά είναι κάτι πολύ περισσότερο από μία υποχρέωση, καθώς η συναισθηματική φόρτιση είναι αναπόφευκτη, ειδικά στα δύσκολα περιστατικά.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ δίνουν την καθημερινή μάχη με τον χρόνο στους δρόμους της πόλης και αναρωτιούνται γιατί θα έπρεπε, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, να μπει και ο ευαίσθητος τομέας της Υγείας στη λογική των περικοπών προσωπικού, που μαζί με τις παλαιοκομματικές πελατειακού χαρακτήρα πρακτικές, βάζουν βόμβα στα θεμέλια του Εθνικού Συστήματος Υγείας και δυσχεραίνουν το έργο του ΕΚΑΒ.
 
 
Πηγή: http://www.thetoc.gr
Επι Κεφαλιδα