Διακήρυξη της ΔΗΠΑΚ για τις εκλογές της ΕΙΝΑ 4/5/17

σε Ανακοινώσεις/Δράσεις Ε.Ι.Ν.Α./Επικαιρότητα
 
 
 
 Στις 4 Μάη ψηφίζουμε για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. στην ΕΙΝΑ,  για αντιπροσώπους για το Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Αχαΐας

Ενισχύουμε τη δύναμή μας. Ενισχύουμε τη ΔΗΠΑΚ γιατρών!

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,
Μπροστά στις εκλογές ας αναρωτηθούμε.
Ποια είναι η αιτία της συνεχoύς μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης στα δημόσια νοσοκομεία που οδηγεί στις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό, κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και χειρουργείων, τις μακροχρόνιες λίστες αναμονής;
Ποιά είναι η αιτία της συνεχούς υποβάθμισης και ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης των υπηρεσιών υγείας;
Ποιά είναι η αιτία που οι ασθενείς αναγκάζονται να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υγεία δεν έχουν;
Ποιά είναι η αιτία των συνεχών περικοπών στους μισθούς μας, των απλήρωτων εφημεριών;
Ποιά είναι η αιτία της εντατικοποίησης της δουλειάς μας; Που οι ειδικευόμενοι τραβάνε κουπί σε Ρωμαϊκή γαλέρα, για να καλύψουν τα κενά, σε βάρος της εκπαίδευσής τους; Της μαζικής μετανάστευσης στο εξωτερικό, νέου επιστημονικού δυναμικού;
Της περιπλάνησης των γιατρών από τη μια μονάδα υγείας στην άλλη για να «μπαλώνουν» τρύπες ;  
Με την πολιτική διαμόρφωσης του προϋπολογισμού του 2017 και στα ζητήματα της υγείας – πρόνοιας – φαρμάκου, συντηρείται, εδραιώνεται και χειροτερεύει η σημερινή άθλια κατάσταση στην ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη, στη νοσηλεία και στις υπηρεσίες πρόληψης. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αυτήν την πολιτική μετά το «νοικοκύρεμα» και τον «εξορθολογισμό των δαπανών», δηλαδή το τσεκούρωμα των δαπανών και των παροχών, την προπαγανδίζει σαν σταθεροποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ζητάει δηλαδή και επιβράβευση από το λαό για την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση που έχει φθάσει το δημόσιο σύστημα υγείας – πρόνοιας και βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, επιταχύνει τους ρυθμούς εφαρμογής των μέτρων, προκειμένου τα δημόσια νοσοκομεία να προσαρμοστούν πλήρως στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών τους και στους κανόνες της επιχειρηματικής δράσης.  
Με τα κριτήρια αυτά θα αξιολογούνται τα νοσοκομεία και θα κρίνονται «βιώσιμα» ή όχι. Αν  συνεχίσουν να λειτουργούν ή όχι. Με αυτά τα κριτήρια θέλουν να αξιολογούν και μας.
Από τις εξελίξεις το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνεται ότι η αξιολόγηση συνολικά στο Δημόσιο, αλλά και ειδικότερα στο χώρο της Υγείας, δεν στοχεύει στην ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών, στην παροχή δωρεάν, ποιοτικών, υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας ή στην εξάλειψη των αιτιών που ευθύνονται για την υποβάθμισή τους.
Στις σημερινές συνθήκες, η αξιολόγηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αντιδραστικού κρατικού ελέγχου, μοχλός προώθησης των αντιλαϊκών ανατροπών στην Υγεία, που οδηγεί αναπόφευκτα σε απολύσεις. Πρόσληψη μετά από αξιολόγηση, μονιμοποίηση μετά από αξιολόγηση, σημαίνει αποδέσμευση του πτυχίου από το επάγγελμα. Σημαίνει κατάργηση του πτυχίου ως μοναδικής προϋπόθεσης.
Όποιος σήμερα αποδέχεται σε αυτές τις συνθήκες την αξιολόγηση, ανεξάρτητα από προθέσεις, ρίχνει νερό στο μύλο της κυβερνητικής προπαγάνδας. Αποσυνδέουν την αξιολόγηση του προσωπικού από την αξιολόγηση των αντίστοιχων δομών που υπηρετούν, που ωστόσο είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, διαποτίζονται από την ίδια αντιδραστική λογική.
Γι’ αυτό, οι ελάχιστες προσλήψεις στα νοσοκομεία είναι κυρίως επικουρικοί ή μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ. Αυτό υπηρετεί η κοστολόγηση των υπηρεσιών, τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Γι αυτό και ενισχύουν την επιχειρηματική δράση στα δημόσια νοσοκομεία, αντιμετωπίζουν τους ασθενείς σαν πελάτες και την πλειοψηφία των γιατρών και ιδιαίτερα τους ειδικευομένους σαν φθηνό και ευέλικτο επιστημονικό προσωπικό.
Δεν θα δεχθούμε τα νέα μέτρα που ετοιμάζουν, στοχεύοντας στη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, στην εντατικοποίηση της δουλειάς, στις αλλαγές στο ασφαλιστικό και την ψυχική υγεία, τις αλλαγές στην ιατρική ειδικότητα.
Με πρόσχημα την αξιοκρατία νομοθετούν πανελλαδικές εξετάσεις, για την ιατρική ειδικότητα, που στην πραγματικότητα θα λειτουργήσουν σαν στρόφιγγα για τον έλεγχο του αριθμού των επιτυχόντων. Από τη στιγμή που θα έχει καθοριστεί συγκεκριμένος αριθμός γιατρών σε κάθε ειδικότητα στην Ελλάδα, η έννοια της επιτυχούς εξέτασης θα είναι σχετική. Μπορεί ένας αριθμός εξεταζόμενων να περνάει τη «βάση», αλλά τον τίτλο της ειδικότητας να παίρνουν, με κριτήριο τη βαθμολογία, τόσοι ώστε να μην υπερκαλύπτεται ο προκαθορισμένος συνολικός αριθμός των γιατρών της συγκεκριμένης ειδικότητας.
Αντί να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε όλους τους ειδικευόμενους ώστε να είναι επιστημονικά άρτιοι και να μπορούν να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, η θεσμοθέτηση βαθμολογίας κατά τη λήψη της ειδικότητας ,της οποίας υπεραμύνθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός, έρχεται να λειτουργήσει σαν ένα επιπλέον φίλτρο για τη διαμόρφωση γιατρών πολλών ταχυτήτων.
Δεν υπάρχει περιθώριο για επανάπαυση και εφησυχασμό! Επιβεβαιώθηκε στη συνέλευση της ΕΙΝΑ, ότι ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ κ. Μάρκου λειτούργησε σαν κυβερνητικός “λαγός” των αντιδραστικών αλλαγών που προωθούνται. Το υπουργείο Υγείας αποδέχεται τον πυρήνα των προτάσεων του ΚΕΣΥ και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.
Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να απορρίψουν τις αντιδραστικές αλλαγές, όποτε και αν γίνει προσπάθεια να νομοθετηθούν, όχι μόνο για τις επιμέρους πλευρές τους, αλλά κυρίως γιατί εντάσσονται στη συνολική πολιτική που βαθαίνει την εμπορευματοποίηση του συστήματος υγείας, είναι στην κατεύθυνση της αύξησης της εκμετάλλευσης ασθενών και υγειονομικών. Λέμε όχι σε κάθε είδους φραγμών για την έναρξη, τη συνέχεια, την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας.
Συναδέλφισσα, συνάδελφε,
Έχεις βγάλει συμπεράσματα για το ρόλο του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην ΟΕΝΓΕ «ΜΕΤΩΠΟ» , βάζουν πλάτη στα σχέδια της κυβέρνησης, έχουν μετατραπεί σε εκπροσώπους τύπου του Υπουργείου Υγείας, συκοφαντούν τους αγώνες του τελευταίου διαστήματος ενάντια στις αλλαγές που προωθούνται για την ιατρική ειδικότητα, ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών γιατρών.
Οι δυνάμεις  ΛΑΕ- ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην ΟΕΝΓΕ «Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή», λένε από τη μια ότι είναι ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών, αλλά ουσιαστικά διαφωνούν με το αίτημα για μονιμοποίηση όλων των επικουρικών! Από την άλλη, ψήφισαν όλοι μαζί (με τις άλλες δυνάμεις πλην της ΔΗΠΑΚ) για αποκλειστική νοσοκομειακή χρηματοδότηση και όχι για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας! Αναλώνονται σε μια θολή αντιμνημονιακή ρητορική αποδίδοντας την καταβαράθρωση της Υγείας στις ορέξεις των δανειστών, γεγονός που αποκρύπτει τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων,το ρόλο του ντόπιου κεφαλαίου στον τομέα της υγείας, που αύξησε τα κέρδη του μεσούσης της κρίσης.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Για να υπάρξουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας χρειάζεται οργάνωση και αγώνας. Χρειάζεται συνδικαλιστικό κίνημα που δε θα κάνει ούτε πόντο πίσω, δε θα συμβιβάζεται, δε θα βάζει πλάτη για να ξεπεραστεί η κρίση σε όφελος του κεφαλαίου. Χρειάζεται κίνημα αποφασισμένο να συγκρουστεί, προκειμένου να καλυφτούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες και στην Υγεία – Πρόνοια καθολικά και δωρεάν.
Για αυτό το κίνημα αγωνίζονται οι δυνάμεις της ΔΗΠΑΚ, στο πλευρό του ΠΑΜΕ.
Στην ΟΕΝΓΕ, που 1η δύναμη αναδείχθηκε η ΔΗΠΑΚ ,στο τελευταίο συνέδριο (2016), δίνουν αγωνιστικά δείγματα γραφής,  με πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις, παλεύοντας για τα συμφέροντα των εργαζομένων- για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.   ενώ οι άλλοι είχαν «σιωπητήριο»!

Στις εκλογές για ΕΙΝΑ- ΟΕΝΓΕ- ΝΤ ΑΔΕΔΥ ήρθε η ώρα να αλλάξουμε συσχετισμούς.
Να ενισχυθούν οι δυνάμεις της ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ που ανυποχώρητα, αταλάντευτα παλεύουν για αποκλειστικά δημόσια –δωρεάν υγεία για όλο το λαό. Που δε συμβιβάζονται με τα ψίχουλα και παλεύουν για την αναπλήρωση των απωλειών που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Στις 4 Μάη  ΣΤΗΡΙΞΕ – ΨΗΦΙΣΕ   ΔΗμοκρατική ΠΑνεπιστημονική Κίνηση ΓΙΑΤΡΩΝ

ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ  ΑΧΑΪΑΣ

Επι Κεφαλιδα