Α. ΞΑΝΘΟΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

σε Επικαιρότητα

Η πολιτική απάντηση στην «υγειονομική φτώχεια»

 
xanthos
«Η πολιτική απάντηση στην «υγειονομική φτώχεια» και στις ανισότητες στην Υγεία είναι η προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη, η στροφή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και στην πρόληψη, η ‘μεροληψία’ υπέρ των αδύναμων, η ενίσχυση των δομών κοινωνικής προστασίας- πρόνοιας και η έμφαση στη Δημόσια Υγεία, τη μόνη πραγματική δημοκρατική πολιτική Υγείας καθώς τα αποτελέσματα των δράσεών της αφορούν με ισότιμο τρόπο όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις».
Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός στην εναρκτήρια ομιλία του στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής για τις Κοινωνικές Ανισότητες και τη Δημόσια Υγεία.
Όπως ανέφερε, «η κρίση του συστήματος Υγείας έχει ταξικά χαρακτηριστικά:
 
τα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα έχουν μεγαλύτερες ανάγκες υγειονομικής φροντίδας, ενώ την ίδια στιγμή ισχύει το ‘παράδοξο’ ότι η διαθεσιμότητα της ιατρικής φροντίδας είναι αντιστρόφως ανάλογη της ανάγκης και καθορίζεται από τους νόμους της αγοράς και της ζήτησης και την προσδοκία κέρδους για τους παρόχους υπηρεσιών υγείας».
   
Αναφερόμενος στη δημόσια περίθαλψη, ο κ Ξανθός επεσήμανε ότι αποτελεί προνομιακό χώρο κοινωνικής αναδιανομής και πρόσθεσε ότι η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, είναι η πιο σημαντική πολιτική παρέμβαση της κυβέρνησης.
 

Επι Κεφαλιδα