Α. ΞΑΝΘΟΣ: ΔΥΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

σε Νομοθεσία

Για ΠΦΥ και προμήθειες
 
 

 
 
 
 
Δύο νομοσχέδια όπως δήλωσε χθες ο υπουργός ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο συνέδριο «The Future of Healthcare in Greece», που διοργάνωσε το Health Daily και η Boussias Communications. Το πρώτο νομοσχέδιο αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας και το άλλο για την οργάνωση των προμηθειών του ΕΣΥ. Επίσης, στην αναφορά του για την αξιολόγηση, ο υπουργός τόνισε:
«Τώρα μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους δανειστές μας ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής για το χώρο του φαρμάκου. Πιστεύω ότι αυτές τις μέρες θα καταλήξουμε σε μία κοινά αποδεκτή λύση με τους θεσμούς».
Επίσης ανέφερε ότι μέσα στο 2017 θα γίνουν τα πρώτα μετρήσιμα βήματα για ένα αξιόπιστο μηχανισμό αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας που λείπει από τη χώρα μας και θα θεσπιστεί ένα δικαιότερο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης των νέων φαρμάκων, ενώ παράλληλα θα δοθεί έμφαση στη διείσδυση των γενοσήμων.
Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός τόνισε ότι τα όποια μέτρα θα συζητηθούν με τις εμπλεκόμενες πλευρές πριν νομοθετηθούν. ο υπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες ηθικοποίησης και αναδιοργάνωσης του συστήματος υγείας από την κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου υγείας, θα έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών της χώρας.
Παρά τη διαπίστωση ότι η λιτότητα έχει επηρεάσει αρνητικά την υγεία των Ελλήνων, ο υπουργός ανέφερε τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την υγεία, όπου δείχνουν αντιστροφή της αρνητικής τάσης του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία από το 4,7% του ΑΕΠ το 2014 πήγαμε στο 6,2% για το 2015 και το 2016.
 
 
www.healthdaily.gr

Επι Κεφαλιδα