Το συνδικαλιστικό κίνημα των γιατρών στην Ευρώπη.

του Δημήτρη Βαρνάβα Γραμματέα της Ένωσης Γιατρών Χαλκιδικής


Αν εξαιρέσουμε τα ρεπορτάζ για τις απεργιακές κινητοποιήσεις των Γάλλων γιατρών πριν 2,5 χρόνια δεν συναντήσαμε ανάλογη αρθρογραφία στον Ελληνικό Τύπο για άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Το γεγονός αυτό προβλημάτισε τον γράφοντα, ο οποίος αναζήτησε αρθρογραφία σε ιστοσελίδες γενικού και ειδικού περιεχομένου (βιβλιογραφία στο τέλος του άρθρου).

Από την αναζήτηση προέκυψαν αξιόλογα άρθρα για πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Καταγράφω συνοπτικά τα πλέον ενδιαφέροντα σημεία για κάθε χώρα.


Γαλλία

Φινλανδία

Οι 11.000 Νοσοκομειακοί γιατροί ξεκίνησαν κυλιόμενες απεργίες από τις 12 Μαρτίου 2001 και για 20 εβδομάδες. Ζητούσαν 20% αυξήσεις μισθών. Η κυβέρνηση έδινε 5,5%. Πέτυχαν αύξηση 10,5%. Έθεταν σε πρώτη γραμμή διεκδίκησης την αποτροπή του burn-out syndrome το οποίο ταλαιπωρεί κατά κύριο λόγο το υγειονομικό προσωπικό (συνημ. άρθρο) και συνακόλουθα έθεταν την πλήρη εφαρμογή της 93/104 Οδηγίας της ΕΕ. Σημειωτέον ότι ήδη στις 28 Φεβρουαρίου 1998 είχε κατ' αρχήν τεθεί σε εφαρμογή η 93/104 και είχαν δοθεί μισθολογικές αυξήσεις.

Λουξεμβούργο

Χωρίς απεργίες η Κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2001 υπέγραψε μετά από διαπραγματεύσεις νέα διετή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τους Νοσοκομειακούς γιατρούς και με την οποία:

Ιταλία

Τον Μάρτιο του 2001 υπογράφεται για πρώτη φορά Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα συνδικάτα των γιατρών. Ανάμεσα στ' άλλα προβλέπει:

Ολλανδία

Τον Ιανουάριο του 1996 υπογράφεται η Working Time Act κατ' εφαρμογή ν της 93/104. Έκτοτε η Ολλανδική Ομοσπονδία Νοσοκομειακών γιατρών θέτει ως πρωταρχικό στόχο την πλήρη εφαρμογή της. Στην Ολλανδία παρατηρούνται πολύ υψηλά ποσοστά burn-out syndrome το οποίο αποψιλώνει τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Νορβηγία

Έχουν δοθεί σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις τα τελευταία χρόνια, χωρίς να χρειασθεί η προσφυγή σε απεργίες. Εντούτοις η Norwegian Medical Association έθεσε ως βασικό στόχο την πλήρη εφαρμογή της 93/104, πράγμα που έχει πετύχει.

Πορτογαλία

Στην Πορτογαλία υπάρχουν δύο Ομοσπονδίες Νοσοκομειακών γιατρών. Το 2000 μετά 11 ημέρες απεργία πέτυχαν Το 2001 επανήλθαν με νέες κινητοποιήσεις για τις επιχειρούμενες από την κυβέρνηση ιδιωτικοποιήσεις.

Μεγάλη Βρεττανία

Στις 28 Νοεμβρίου 2002 άρχισαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα το Υπουργείο Υγείας και 17 Ενώσεις Υγειονομικών για ευρεία αναπροσαρμογή του ΕΣΥ της Μ. Βρεττανίας (ΝΗS) και τις αμοιβές των εργαζομένων (Agenta for change).

Οι μισθολογικές αυξήσεις αρχίζουν από τον Μάιο του 2003 και θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο του 2004 και θα ανέρχονται σε 10% (δες συνημ. πίνακα).

Επίσης έχουν τεθεί θέματα βαθμολογίου, χρόνου εργασίας (37,5 ώρες εβδομαδιαίως), διαχείρησης των Υπηρεσιών Υγείας.

Ελλάδα

Η πλειονότητα των παραπάνω χωρών κυβερνάται από συντηρητικά κυβερνητικά σχήματα, τα οποία εντούτοις αντιλαμβάνονται την σπουδαιότητα του υγειονομικού συστήματος και είτε αυτοβούλως, είτε μετά από συνδικαλιστική πίεση έθεσαν τους όρους για επίλυση υγειονομικών προβλημάτων.

Στην Ελλάδα, με την κατ' όνομα σοσιαλιστική κυβέρνηση, η κατάσταση βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη με υπερόπτες, ανίκανους ή αδιάφορους Υπουργούς στον θώκο του Υπ. Υγείας, τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας εκτινασσόμενες στα υψηλώτερα Ευρωπαϊκά επίπεδα και τα χρέη των Νοσοκομείων να κινούνται ως χιονοστιβάδα απειλώντας με κατάρρευση το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Οι μισθοί των Νοσοκομειακών γιατρών καθηλωμένοι σε επίπεδα 1998 αποτελούν για το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέμα ήσσονος σημασίας, παρά τις όποιες απεργίες πραγματοποιούνται κατά καιρούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις πολλές ξένες Ιστοσελίδες που κάναμε αναζήτηση πουθενά δεν καταγράφονται για την Ελλάδα μέτρα και λύσεις παρά μόνο γίνεται αναφορά σε απεργίες και ανεπίλυτα προβλήματα (πχ πτώσεις ελικοπτέρων, ανετοιμότητα Νοσοκομείων).

Δυστυχώς η κυβέρνηση αυτή με την ανικανότητα και την νεοφιλευλεύθερη πολιτική της αποτελεί ότι χειρότερο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αφήνοντας πολύ πίσω ακόμα και τις συντηρητικώτερες επιλογές άλλων χωρών.

Ετήσιο εισόδημα γιατρών σε χώρες ΟΟΣΑ (2000)

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Επίσης αρκετή βιβλιογραφία θα βρείτε στα εξής:


Αρχική Σελίδα
© Copyright Ε.Ι.Ν.Α. 2001, 2002, 2003, 2004, 2005.