ΣΚΕΨΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

του Δημήτρη Βαρνάβα
Γραμμ. Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου & ΚΥ Χαλκιδικής


     Είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να αναπτυχθεί συνδικαλιστικό κίνημα μόνον με επικοινωνιακές μεθόδους. Εξ ίσου όμως βέβαιο είναι ότι σ΄ ένα αναπτυσσόμενο κίνημα η σωστή επικοινωνιακή τακτική μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και πολλές φορές καταλυτικά. Διευκρινίζουμε εξ αρχής ότι τον όρο «επικοινωνιακός, -ή» χρησιμοποιούμε με την ουσιαστική και επιστημονική σημασία του και όχι ασφαλώς με την παραφθαρμένη έννοια που τείνει να προσλάβει στην καθομιλουμένη.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Η επικοινωνιακή τακτική της ΟΕΝΓΕ, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, υπήρξε υποτυπώδης. Παρέλκει να αναζητήσουμε τα αίτια, εν πολλοίς γνωστά.

Έχουμε την γνώμη ότι η νέα Διοίκηση της Ομοσπονδίας οφείλει να ρίξει ιδιαίτερο βάρος στον τομέα της επικοινωνίας, ο οποίος έχει δύο παραμέτρους:

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Α.- Επικοινωνία με το ιατρικό σώμα.

Είναι απαραίτητη η τακτική (ανά 15θήμερον) επικοινωνία με τις Ενώσεις, αλλά και μεγάλο αριθμό συναδέλφων αξιοποιώντας το Internet και το δευτερευόντως το Fax.

Η πληροφορία που θα διοχετεύεται θα πρέπει να απεμπλακεί από την μονότονη συνδικαλιστική γλώσσα και να περιλαμβάνει στοιχεία ποικίλα, που θα συγκλίνουν σε ορισμένες θεματικές ενότητες που ενδιαφέρουν τους συναδέλφους.

Είναι επομένως προϋπόθεση κάθε Ενωση (ή έστω κάποιο μέλος του ΔΣ) να διαθέτει Υπολογιστή και σύνδεση στο Διαδίκτυο, όπως επίσης είναι απαραίτητο να υπάρξει κατέθυνση όλες οι Ενώσεις να εξασφαλίσουν γραφείο στο χώρο του Νοσοκομείου με τηλεφωνική γραμμή και Fax. Ετσι μπορεί να υπάρξει άνεση στην επικοινωνία, αλλά και δυνατότητα να ανταλλάσσονται πληροφοριακά κείμενα χωρίς να περνούν μέσα από τα fax των Διοικήσεων.

Β.- Επικοινωνία με την κοινωνία

Η εντύπωση που τείνει να εδραιωθεί ότι δήθεν δεν μας φιλοξενούν τα Πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ είναι εσφαλμένη. Από την πληροφορία που διοχετεύουμε προς αυτά είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να υπάρχει τακτικότητα ώστε να μεταδοθεί το 15-20%, ενώ με μεμονωμένες κρούσεις το ποσοστό μπορεί να είναι και κάτω του 5%.

Θα πρέπει να συγκροτηθεί Τμήμα της Ομοσπονδίας, το οποίο θα φροντίζει να ενημερώνεται, να έχει πλήρες βιβλίο Διευθύνσεων και επαφών, ώστε ν΄ αρχίσει να εμφανίζεται το πρόσωπο της Ομοσπονδίας στα Μέσα Ενημέρωσης.

Τα μέλη του ΓΣ και της ΕΓ πρέπει ν΄ αρχίσουν να αρθρογραφούν σε Επαρχιακά και Πανελλαδικά έντυπα και να διεκδικηθεί επίμονα η παρουσία του Προεδρείου σε Τηλεοπτικές εκπομπές.

ΕΙΔΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Α. Το Site της Ομοσπονδίας

Το σημερινό site είναι πλέον ανενεργό. Στην περίοδο της λειτουργίας του το μόνο αξιόλογο που προσέφερε ήταν η καταχώρηση της αποδελτίωσης Τύπου.

Θα πρέπει να σχεδιασθεί εξαρχής σε επαγγελματική βάση, διαθέτοντας:

Ο σχεδιασμός του site είναι προφανές ότι θα πρέπει να ανατεθεί σε εξειδικευμένο Γραφείο, αποκλείοντας διαφημιστικές καταχωρήσεις ή χρηματοδοτήσεις από Φαρμακευτικές Εταιρείες.

Η λειτουργία του θα πρέπει να διέπεται από αναλυτικό Εσωτερικό Κανονισμό που θα ψηφισθεί από το ΓΣ.

Την ευθύνη λειτουργίας θα πρέπει να έχουν:

Οι υπάλληλοι της Γραμματείας θα πρέπει να μπούν στην διαδικασία εκμάθησης της Ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και η ΟΕΝΓΕ να εξοπλισθεί κατάλληλα σε Υπολογιστή, server και τα παρελκόμενα.

Β.- Δελτία Τύπου

Τα Δελτία Τύπου θα πρέπει να εκδίδονται σε συνεχή βάση και να είναι γραμμένα κατά τρόπον ώστε να δημοσιεύονται, ει δυνατόν, αυτούσια. Θα πρέπει να καταλήγουν σε μία παράγραφο- σύνοψη, την οποία οι τηλεοπτικοί συντάκτες θα μπορούν να μεταφέρουν στα Δελτία Ειδήσεων, χωρίς να χρειάζεται επίπονη αναζήτηση μέσα στο κείμενο.

Η Ομοσπονδία θα πρέπει να δημιουργήσει βάση δεδομένων στην οποία θα καταχωρηθεί κάθε μέσο ενημέρωσης ανά την επικράτεια. Πρέπει επομένως οι Ενώσεις να δώσουν στην ΟΕΝΓΕ όλες τις Ηλεκτρονικές Διευθύνσεις εφημερίδων, Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών σταθμών και sites που υπάρχουν στην περιοχή τους, τα οποία θα είναι αποδέκτες αυτής της ενημέρωσης (Δήμοι, Νομαρχίες και φορείς έχουν στις περισσότερες περιοχές site). Μικρά ενημερωτικά σημειώματα σε θέματα επικαιρότητας, τα οποία θα εναλλασσονται με τα δελτία τύπου, θα πρέπει να αποστέλλονται τακτικά σε όλους τους καταχωρημένους αποδέκτες.

Γ.- Συνεντεύξεις

Η μόνιμη επαφή με τους υγειονομικούς συντάκτες είναι εκ των ών ουκ άνευ. Η αρχική γνωριμία τους σε πρόσκληση ενός γεύματος, η τακτική επαφή σε θέματα επικαιρότητας, η άμεση απάντηση σε δημοσιεύματα και επιστολές πολιτών δημιουργεί το απαραίτητο κλίμα για προβολή της ΟΕΝΓΕ και των διεκδικήσεών μας.

Η Ομοσπονδία θα πρέπει να παραμβαίνει άμεσα και καθοριστικά σε κάθε περίπτωση διαφθοράς στα Νοσοκομεία, αναστρέφοντας την εδραιωμένη αντίληψη του «κουκουλώματος» και δηλώνοντας χωρίς περιστροφές την καταγγελία της σε τέτοια φαινόμενα.

Δ.- Ερωτηματολόγιο και στατιστική ανάλυση

Έχουμε την άποψη ότι η σύνταξη ενός ερωτηματολόγιου για το τι προσδοκούν οι συνάδελφοι από την Ομοσπονδία, αλλά και ευρύτερες ερωτήσεις για την ποιότητα ζωής που έχουν, πως αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους ως γιατροί και πολίτες, θα βοηθήσει πολλαπλά. Προϋπόθεση είναι να οργανωθεί σωστά στο πρότυπο επιστημονικών δημοσκοπήσεων και ν΄αποτελέσει αφετηρία για κάποια –ίσως μη αναμενόμενα- συμπεράσματα

Προτεινόμενος χρόνος: το Φθινόπωρο του 2003.

Ε.- Επαφή με τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς

Το Κοινοβούλιο αριθμεί αρκετές δεκάδες βουλευτές-γιατρούς, τους οποίους οφείλουμε να ενημερώνουμε ανελλιπώς, όπως βεβαίως και όλους τους υπόλοιπους μη γιατρούς βουλευτές και Ευρωβουλευτές.

Η ΕΓ θα πρέπει άμεσα να ζητήσει συνάντηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και τους υπεύθυνους υγείας των κομμάτων, την Επίτροπο κ. Διαμαντοπούλου, όπως επίσης με Πρόεδρο ΕΝΑΕ, ΚΕΔΚΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΕΣΕΕ στους οποίους θα αναλύσει τις αποφάσεις του Συνεδρίου και θα ζητήσει την συνδρομή τους.

Αντίστοιχη κατεύθυνση θα πρέπει να δοθεί στα υπό συγκρότησιν Περιφερειακά Γραφεία και στις Ενώσεις, με στόχο την δημιουργία Επιτροπών Προάσπισης της Δημόσιας Υγείας. Η συγκρότηση τέτοιας Επιτροπής στην Χαλκιδική απεδείχθη πολλαπλά χρήσιμη, εκδίδοντας ψηφίσματα κατά της περικοπής των εφημεριών, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις για μισθολόγιο και εργασιακές σχέσεις (απαρίζεται από τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚΕ, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου, τον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο της Ενωσης Γιατρών με συνδρομή των τοπικών βουλευτών).

Ε.- Επαφή με τον ΠΙΣ, τους Ιατρικούς Συλλόγους

Τα παράνομα ιατρεία γιατρών του ΕΣΥ, το φακελλάκι και η παραοικονομία δεν είναι οι καλύτερες προϋποθέσεις για συνεργασία με τους συναδέλφους που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα. Θα πρέπει ευθαρσώς να συνεργαστούμε μαζί τους στην πάταξη αυτών των φαινομένων και ν΄ ανταλλάξουμε εμπειρία δίνοντας στην δημοσιότητα την δεδηλωμένη πρόθεσή μας να ανατρέψουμε αυτήν την απαράδεκτη τακτική αρκετών δυστυχώς συναδέλφων μας, οι οποίοι –πλήν των άλλων- συντηρούν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς.

Το περιοδικό του ΠΙΣ καθώς και του Ιατρ. Συλλόγου Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να αξιοποιηθούν για σταθερή και μόνιμη ενημέρωση των συναδέλφων μας.

ΣΤ.- Ενημέρωση από τα όργανα που συμμετέχει η ΟΕΝΓΕ

Δυστυχώς ένα πέπλο σιωπής κάλυπτε ως τώρα την συμμετοχή εκπροσώπων της Ομοσπονδίας σε διάφορα όργανα (ΚΕΣΥ, Κεντρικό Πειθαρχικό κ.ά). Θα πρέπει οι συνάδελφοι να γνωρίζουν αναλυτικά τι συμβαίνει σ΄ αυτά τα όργανα, τα οποία δεν μπορούμε να αλλάξουμε μπορούμε όμως να παρέμβουμε συστηματικά.

Οι εκλεγμένοι στα ΠΕΣΥ θα πρέπει να κληθούν σε συνάντηση με την Ομοσπονδία, όχι βέβαια προκειμένου να ποδηγετηθούν, αλλά να γνωρίσουν την άποψή της σε θεμελιακά ζητήματα, ώστε να τα προωθήσουν στις συνεδριάσεις που συμμετέχουν, όπως συμβαίνει με το Α΄ και Β΄ ΠΕΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας. Η τακτική επαφή μαζί τους θα συμβάλλει πολλαπλώς σε πληροφόρηση και επεξεργασίες.

Ζ.- Επαφή με τις Ομοσπονδίες Γιατρών των Ευρωπαϊκών χωρών.

Χρειάζεται ν΄ αρχίσει άμεσα επαφή με τις Ομοσπονδίες των Ευρωπαϊκών χωρών. Τούτο μπορεί να γίνει μέσω των sites που διατηρούν στο Διαδίκτυο και με επιστολή που θα τους αποστείλουμε, ζητώντας πληροφορίες για συγκεκριμένα ζητήματα που ισχύουν στις χώρες τους.

Στόχος να οργανωθεί την ερχόμενη άνοιξη στην Ελλάδα μία τριήμερη συνάντηση ανταλλαγής εμπειρίας, πολλαπλά χρήσιμη σε όλους.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Καταγράφεται ως αυτοτελές μέρος λόγω της ιδαίτερης βαρύτητας που έχει. Πιστεύουμε ότι τον πρώτο λόγο της επιτυχίας κινητοποίησης που εξαγγέλει η ΟΕΝΓΕ έχει η διάθεση των συναδέλφων να συμμετάσχουν. Πλην όμως η σωστή επικοινωνιακή τακτική μπορεί να δράσει συσπειρωτικά και πολλαπλασιαστικά, να πείσει τους πολίτες ότι απεργούμε όχι για να τους ταλαιπωρήσουμε, αλλά να διεκδικήσουμε κοινωνικά αγαθά που αφορούν και τους ίδιους και εντέλει να εξαναγκάσουμε την πολιτεία να ικανοποιήσει αιτήματά μας.

Ως εκ τούτου σε επικοινωνιακό επίπεδο καμμιά απεργία δεν πρέπει:

Πριν από κάθε απεργία μόνιμη και σταθερή υπόμνηση στις Ενώσεις θα πρέπει να είναι η αποστολή Δελτίο Τύπου (δικού της ή της ΟΕΝΓΕ) και οι συνεντεύξεις στα τοπικά ΜΜΕ. Οι αρχικές δυσκολίες γρήγορα θα παρακαμφθούν.

Ευελπιστώντας λοιπόν ότι μέσα από το κείμενο αυτό τίθενται οι ελάχιστες προϋποθέσεις για μια απαιτητική και οργανωμένη επικοινωνιακή τακτική της Ομοσπονδίας

Συναδελφικά
Δημήτρης Βαρνάβας
Γραμμ. Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου & ΚΥ Χαλκιδικής


Αρχική Σελίδα
© Copyright Ε.Ι.Ν.Α. 2001, 2002, 2003, 2004, 2005.