"Ο Κόσμος του Επενδυτή" Σάββατο 12 Ιουλίου 2003, σελ. 53

Το μισό τους εισόδημα έχασαν οι γιατροί από το 1983 ως σήμερα.

άρθρο του ΑΙΜ. ΝΕΓΚΗ



Ένα ιδιαίτερα σημαντικό άρθρο ως προς την τεκμηρίωση των μισθολογικών αιτημάτων των Νοσοκομειακών γιατρών, δημοσίευσε η εφημερίδα "Ο Κόσμος του Επενδυτή" στις 12 Ιουλίου.
Πρόκειται για μελέτη που διενήργησε εξειδικευμένη Εταιρεία για λογαριασμό της ΕΙΝΑΠ και διοχετεύθηκε επιλεκτικά σε ορισμένες εφημερίδες. Το δυστύχημα είναι ότι η κομπορρημοσύνη του Προεδρείου της ΕΙΝΑΠ απέτρεψε την δημοσιοποίησή της στις άλλες Ενώσεις γιατρών. Μυστική έμεινε ακόμη και από την Ομοσπονδία (ΟΕΝΓΕ), στην οποία ο κ. Τσούκαλος, Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κατέκτησε μετά από συμφωνία με τον κ. Λαοπόδη την επίζηλη θέση του Αντιπροέδρου της ΟΕΝΓΕ. Στην συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου στις 11 Ιουλίου ο λαλίστατος κ. Τσούκαλος, ούτε διένειμε, ούτε καν έκανε αναφορά στην εν λόγω μελέτη!

Η εφημερίδα αναφέρει λοιπόν :

"Τη μελέτη διενήργησε για λογαριασμό της ΕΙΝΑΠ η εταιρεία μελετών Prudential Co Ltd και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο. Ως σημείο αναφοράς ελήφθη το πρώτο μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ, το οποίο τέθηκε σε ισχύ με την ίδρυση του ΕΣΥ το 1983. Στη συνέχεια έγινε προβολή του μισθολογίου (μαζί ή χωρίς την αμοιβή 4 ενεργών εφημεριών ) μέχρι και το 2002, με βάση ένα συγκεκριμένο μαθηματικό μοντέλο και με 2 σενάρια: Στο ένα ελήφθη υπόψη ο ετήσιος πληθωρισμός και στο άλλο, εκτός από τον πληθωρισμό, υπολογίστηκε και το 1/3 του ΑΕΠ. Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι "καταπέλτης" για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στον κλάδο.

Κατά το πρώτο σενάριο (λαμβάνοντας υπόψη μόνο τον πληθωρισμό), η μεγαλύτερη μείωση αφορά τους επιμελητές Α' που έχουν 7-18 έτη υπηρεσίας και προσεγγίζει το 51 %. Αισθητή μείωση παρατηρείται και στους επιμελητές Β' που κυμαίνεται από 44% έως και 53%. Κατά το δεύτερο σενάριο (πληθωρισμός συν 1/3 του ΑΕΠ) η μείωση της αγοραστικής δύναμης ξεπερνά το 40% σε πολλές περιπτώσεις. Στους επιμελητές Α ' κυμαίνεται μεταξύ 51 % και 59% και στους επιμελητές Β' από 51-58%.

Σύμφωνα με το ισχύον μισθολόγιο που τέθηκε σε εφαρμογή την 1/1/1998, ως βάση για τον υπολογισμό των βασικών μισθών όλων των βαθμών της ιατρικής ιεραρχίας λαμβάνεται ο βασικός μισθός του επιμελητή Β', το ύψος του οποίου είναι 733,68 €: (250.000 δρχ.). Σε κάθε βαθμό της ιεραρχίας αντιστοιχεί ένας σταθερός συντελεστής, ο οποίος πολλαπλασιαζόμενος με το βασικό μισθό του επιμελητή Β' διαμορφώνει το βασικό μισθό κάθε βαθμού. Για παράδειγμα, ο βασικός μισθός του επιμελητή Α' είναι εκείνος του επιμελητή Β' επί 1,20, ήτοι 880,41 €."

Εμπειρικά ήταν γνωστή η τεράστια μείωση που επήλθε σταδιακή στο εισόδημά μας. Η υπό τον Λαοπόδη ηγεσία της Ομοσπονδίας που με τον γνωστό τρόπο προσυπέγραψε τις μικρές αυξήσεις του νόμου 2606/98, προσπαθεί να πείσει έκτοτε τους Νοσοκομειακούς γιατρούς ότι δεν πρέπει να επιμένουν στις διεκδικήσεις τους για να μην… ανατραπεί η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης. Η στάση του στο πρόσφατο 5ο Συνέδριο και η μετέπειτα συμπεριφορά του επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τις εκτιμήσεις που καταγράφονται στην προκήρυξη των 10 μελών του Γενικού Συμβουλίου.

Η μελέτη δίνει την δυνατότητα να προβάλλουν επικοινωνιακά οι Νοσοκομειακοί γιατροί το αίτημα αποκατάστασης των αμοιβών τους και μάλιστα στα επίπεδα του 1983. Τούτο όχι μόνον δεν ξενίζει την κοινωνία, όπως το αίτημα "διπλασιασμός των καθαρών τακτικών αποδοχών", αλλά και -πέραν των θετικών εντυπώσεων -δημιουργεί το υπόβαθρο να διεκδικούμε τις αυξήσεις που συμφωνεί η κυβέρνηση με την ΑΔΕΔΥ για όλους τους Δημοσίους Υπαλλήλους.

Παρατίθεται στην συνέχεια ο πίνακας στον οποίο φαίνεται το ποσοστό μείωσης της αγοραστικής δύναμης από το 1983 έως το 2002 στις βαθμίδες των Επιμελητών Α΄ και Β΄.

Συναδελφικά
Δημήτρης Βαρνάβας


Αρχική Σελίδα
© Copyright Ε.Ι.Ν.Α. 2001, 2002, 2003, 2004, 2005.