21/06/2010

Η μεγάλη υποκρισία!

ΧΡΥΣΑ ΝΤΟΡΟΒΙΤΣΑ


To τελευταίο διάστημα που το σύνολο των εργαζομένων βιώνει πρωτόγνωρες συνθήκες ανασφάλειας και αβεβαιότητας από την άνευ προηγουμένου επίθεση στις κοινωνικές και εργασιακές κατακτήσεις, εμβρόντητος ο Έλληνας πολίτης ακούει για πιράνχας και τρωκτικά που λυμαίνονται το χώρο της υγείας , ακούει για τεράστια χρηματικά ποσά που διακινούνται σε λογαριασμούς γιατρών και αδυνατεί να πιστέψει ότι η υγεία του αποτελεί προϊόν προς διαπραγμάτευση μεταξύ επίορκων "λειτουργών υγείας" και εταιρειών.

Δυστυχώς όμως σε πολλές περιπτώσεις, είναι η πολιτεία αυτή που έχει ανοίξει την κερκόπορτα για την άλωση του δημόσιου χρήματος ενώ ταυτοχρόνως κραυγάζει υποκριτικά για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, πολυφαρμακία, κυκλώματα γιατρών-φαρμακοποιών-εταιρειών, υπερτιμολογήσεις και υπερκαταναλώσεις προϊόντων στον χώρο της υγείας

Σε σειρά εγκυκλίων του ΕΟΦ από το 2004 έως σήμερα (η τελευταία εδώ) με δύο απλές (sic) λέξεις "φιλοξενία ιατρών", η πολιτεία απενοχοποιεί και συγχρόνως νομιμοποιεί την απίθανη τουριστική διάσταση της διαπλοκής μεταξύ γιατρών και φαρμακευτικών ή εμπορικών εταιρειών.

Επιτρέπεται νομίμως η πληρωμή στους γιατρούς των εξόδων μετακίνησης, διαμονής, διατροφής σε επιστημονικά συνέδρια από τις φαρμακευτικές και άλλες εταιρείες. Συνεχίζει δηλ. να βασιλεύει η φιλοσοφία "ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό".

Εκπαίδευση –δωρεάν διακοπές –χρηματοδότηση έχουν δεθεί με αριστοτεχνικό τρόπο!

Είναι γνωστό ότι η δαπάνη για υλικά και φάρμακα επιβαρύνεται εκτός από την άντληση τεραστίων υπερκερδών για τις εταιρείες και από το κόστος της δοσοληψίας "λειτουργών υγείας" - εταιρειών. Η συναλλαγή οδηγεί σε αυξημένη, κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, αυξημένη ζήτηση διαγνωστικών εξετάσεων κ.λπ.

Όταν ο γιατρός διαθέτει το μοναδικό δικαίωμα της συνταγογράφησης που αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρή ιατρική πράξη , πως μπορεί η πληρωμή από φαρμακευτική εταιρεία ενός ταξιδιού αναψυχής του συνταγογραφούντος τα προϊόντα της να μην ενέχει μορφή τουλάχιστον έμμεσης δωροδοκίας;

Είναι δυνατόν η εταιρεία να προσφέρει πολυτελείς διακοπές, πολλές φορές οικογενειακές, σε προορισμούς απλησίαστους για τους κοινούς θνητούς χωρίς αντάλλαγμα και ο γιατρός να λειτουργεί ανεπηρέαστος και με ηθικούς φραγμούς έναντι κάποιων που είναι τόσο γενναιόδωροι μαζί του;

Γνωρίζετε φαρμακευτική ή εμπορική εταιρεία να πληρώνει ταξίδια γιατρών που ασκούν ειδικότητα άσχετη με τα προϊόντα της;

Επί πλέον σύμφωνα με τις εγκυκλίους επιτρέπονται οι παροχές προς τους γιατρούς από τις φαρμακευτικές ή εμπορικές εταιρείες εφ’ όσον είναι "ευτελούς αξίας". Για να διευκολύνει τα δωράκια θα ήταν καλό το Υπουργείο να καταρτίσει σχετικό κατάλογο!!

Τέλος πότε επιτέλους η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα αντιληφθεί ότι τα πιστοποιητικά συμμετοχής σε συνέδρια δεν αποτελούν τεκμήρια επιστημονικής επάρκειας ενός γιατρού; Είναι κοινό μυστικό ότι η διαδικασία αυτή τροφοδοτεί την βιομηχανία των συνεδρίων ,αποτελεί το άλλοθι της συναλλαγής και δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με το επίπεδο γνώσεων του γιατρού.

Όταν η μείωση των δαπανών στο χώρο της υγείας έχει γίνει στρατηγικός στόχος της οικονομικής πολιτικής, όταν η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί νομοτελειακή ανάγκη για την επιβίωση του ΕΣΥ, η πολιτεία εν ονόματι μιας απόλυτα κατευθυνόμενης και χειραγωγούμενης εκπαίδευσης νομιμοποιεί τον εκμαυλισμό συνειδήσεων και πολλαπλασιάζει με γεωμετρική πρόοδο τα κέρδη των πολυεθνικών και τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων.

*Η Xρύσα Ντοροβίτσα είναι Διευθύντρια ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Σπάρτης


Αρχική Σελίδα
© Copyright Ε.Ι.Ν.Α.2001 έως σήμερα.