Σχόλια πάνω σε δηλώσεις Τσούκαλου


Διχάζει ιατρούς η κλαδική σύμβαση
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 16/04/2008)

Τη σύγκληση έκτακτου θεματικού συνεδρίου που θα εξετάσει το ενδεχόμενο υπογραφής κλαδικής συμφωνίας με το υπουργείο Υγείας θα προτείνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος κ. Στάθης Τσούκαλος ενώπιον των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας.
Με αφορμή διαδόσεις -όπως τις χαρακτηρίζει - μειοψηφίας του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας για άμεση υπογραφή συλλογικής σύμβασης, ο κ. Τσούκαλος ξεκαθάρισε χθες ότι ο σχετικός διάλογος συνεχίζεται, τονίζοντας ότι «δεν υπήρξε ποτέ θέμα να υπογράψουμε τώρα κλαδική συμφωνία».

Πάντως, ο κ. Tσούκαλος επεσήμανε ότι η συζητούμενη πρόταση για συλλογική σύμβαση έχει ενσωματώσει το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των αιτημάτων του κλάδου και πρόσθεσε ότι «πρέπει να καταλήξουμε σε συλλογική σύμβαση επειδή είναι για το καλό των νοσοκομειακών γιατρών και του ΕΣΥ. Έχουμε χάσει ήδη ένα χρόνο».


Διάβασα σήμερα το παραπάνω δημοσίευμα και ..... Εγώ θα το πω κι ας με κατηγορήσει (πάλι) ο Τσούκαλος για "προσωπική εμπάθεια"...

Επισήμανα με κόκκινα κάποια σημεία του παραπάνω δημοσιεύματος γιατί είναι αν μη τι άλλο .... αξιοσημείωτα. Ας τα δούμε με τη σειρά όμως:

  Τη σύγκληση του έκτακτου θεματικού συνεδρίου ΔΕΝ την προτείνει ο Τσούκαλος! Αντιθέτως, αυτός και οι λοιποί παρατρεχάμενοι αυτού το καταψήφισαν και το συνέδριο συγκαλείται μετά από την κατάθεση (άνω) των απαιτούμενων υπογραφών συνέδρων οπότε αναγκάστηκε να το δεχθεί! Όχι να λέμε και σαχλαμάρες όμως ότι θα προτείνει ο Τσούκαλος έκτακτο συνέδριο....

  Οι "διαδόσεις" της μειοψηφίας που αναφέρει ο Τσούκαλος είναι τα 13/27 μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ όπου η πλειοψηφία ήταν τα 14/27 μέλη - ή αλλιώς οι "εκπρόσωποι" των παρατάξεων της ΔΗΚΝΙ και ΠΑΣΚΙ. Το "εκπρόσωποι" είναι σε εισαγωγικά διότι στο Γεν. Συμβούλιο άλλες ήταν οι απόψεις των εκπροσώπων των περιφερειακών ενώσεων - ακόμα και αυτών που είναι στις ίδιες παρατάξεις (ΔΗΚΝΙ και ΠΑΣΚΙ). Άρα για ποια πλειοψηφία μιλάει ο Τσούκαλος? Μπορούν οι 14.... ας μη τους χαρακτηρίσω καλύτερα.... να ξεπουλήσουν την πραγματική πλειοψηφία που είναι η βάση των νοσοκομειακών γιατρών όλης της χώρας?

  Πολύ μου άρεσε το «δεν υπήρξε ποτέ θέμα να υπογράψουμε τώρα κλαδική συμφωνία».... Ήμασταν πολλοί οι παρόντες στο Γενικό Συμβούλιο της 3/3/2008 (τότε που επανέφερε την πρόταση που είχαμε ήδη απορρίψει ΔΥΟ φορές) για να τον διαψεύσουμε. Το σωστό θα ήταν να έλεγε ότι θέλησε να υπογράψει αλλά δεν του το επέτρεψαν οι αντιδράσεις των Ενώσεων!

Για του λόγου το αληθές σας επισυνάπτω την ευχαριστήρια επιστολή του ΓΓ του Υπουργείου Καλογερόπουλου και παραλήπτη τον Τσούκαλο... διαβάστε προσεκτικά την πρώτη παράγραφο που λέει το εξης:
"Με ιδιαίτερη ικανοποίηση λάβαμε γνώση της αποδοχής της τελευταίας πρότασής μας από την ΟΕΝΓΕ"
αλλά δείτε και την τελευταία παράγραφο στο ίδιο έγγραφο:
"Επιθυμία του Υπουργού είναι να ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες μέσα σε ένα μήνα."
..... Δηλαδή ότι αποδεχόμαστε την πρόταση του Αβραμόπουλου και μέσα σε ένα μήνα να έχουν ολοκληρωθεί τα σχετικά! Ευτυχώς που μας το λέει τώρα ο Τσούκαλος ότι «δεν υπήρξε ποτέ θέμα να υπογράψουμε τώρα κλαδική συμφωνία».... Ομολογώ ότι για μια στιγμή τρόμαξα και νόμιζα ότι σκόπευε να μας ξεπουλήσει (και δη εντός μηνός) !

  Και τέλος αναρωτιέμαι που είδε ο Τσούκαλος ότι "η συζητούμενη πρόταση για συλλογική σύμβαση έχει ενσωματώσει το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των αιτημάτων του κλάδου". Που ακούστηκε ποτέ συλλογική σύμβαση που δεν εμπεριέχει το μισθολόγιο και ωράριο εργασίας ? Που ακούστηκε να υπογραφθεί σύμβαση που αντιβαίνει στα όσα αποφάσισε το προηγούμενο 6ο Τακτικό Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ όπου είχε απορριφθεί ομόφωνα η όποια μορφή επιδόματος εφημερίας? Συλλογική Σύμβαση να υπογράψουμε αλλά να βασίζεται στα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών (απόφαση ΓΣ της ΟΕΝΓΕ της 21/11/2007) κι όχι σε αυτά του Υπουργείου! Σαν Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ είχες την υποχρέωση να εκπροσωπείς τους νοσοκομειακούς γιατρούς στο Υπουργείο κι όχι το αντίστροφο! Κάποια στιγμή αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσεις μέσα σου.... "Πρόεδρε"!

Όχι "Πρόεδρε", δεν είναι "προσωπική εμπάθεια" που με οδηγεί να απορρίπτω τις μεθοδεύσεις σου. Δεν υποκινώ εγώ ή κάποια "μειοψηφία" τις Ενώσεις από όλη την Ελλάδα που έχουν καταγγείλει εσένα (και αυτούς που εμμένουν στην υπογραφή της σύμβασης που θέλει το Υπουργείο) για προδοτική συμπεριφορά και που δηλώνουν ότι:

Η συνδικαλιστική ηγεσία που συνδιαλέγεται με τον υπουργό Υγείας δεν
εκπροσωπεί την πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών

Για πολλούς υπάρχει ακόμα το αίσθημα της αξιοπρέπειας(*) που τους καθοδηγεί και με αυτό σαν κριτήριο λαμβάνουν τις αποφάσεις τους και διαμορφώνουν τις θέσεις τους και την στάση ζωής τους. Και μια και αναφέρομαι σε θέσεις... Πες μας "Πρόεδρε", τι έχει βελτιωθεί και τι έχει αλλάξει από τότε που έκανες τις δηλώσεις στο άρθρο που επισυνάπτω (κλικ) ?

Όχι "Πρόεδρε", δεν είναι "προσωπική εμπάθεια". Ψάξε λίγο και θα βρεις από που πηγάζει... η απόρριψη!

Κώστας Γιαννάκενας
Γραμμ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαίας



(*) Λήμμα "Αξιοπρέπεια" = 1. Το αίσθημα τιμής (κάποιου). 2. Συμπεριφορά, που βασίζεται στο σεβασμό, χωρίς μικρότητες, απρέπειες κλπ.
"Μικρό Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Γ. Μπαμπινιώτη", σελίδα 97.

Αρχική Σελίδα
© Copyright Ε.Ι.Ν.Α. 2001 - σήμερα.