ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΤΗΣ ΟΜΗΡΙΑΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

σε Ανακοινώσεις

ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΤΗΣ ΟΜΗΡΙΑΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
Στις 19/3 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό Υγείας Α. Ξανθό. Συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

  1. Επικουρικοί γιατροί: Η ηγεσία του υπουργείου επέμεινε προκλητικά στην απόλυση των χιλιάδων επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών. Προσπάθησε μάλιστα να αντισταθμίσει τα τεράστια κενά που θα προκύψουν από την απόλυση των 2.850 επικουρικών γιατρών με τις ελάχιστες προσλήψεις, οι οποίες «ελπίζει» να γίνουν έως το τέλος του έτους… .Δεν εξήγησε όμως πώς θα καλυφθεί το τεράστιο κενό που θα προκύψει από τις απολύσεις χιλιάδων συναδέλφων, με την προκήρυξη 1500 θέσεων μόνιμων γιατρών, οι οποίες είναι σταγόνα στο ωκεανό των αμέτρητων κενών θέσεων…

Όσον αφορά στο λοιπό προσωπικό δηλαδή νοσηλευτές, διοικητικούς, τεχνικούς και παραϊατρικό προσωπικό, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι δεν θα προκηρυχθούν άμεσα μόνιμες θέσεις, επικαλούμενος « δυσκολία στην έγκριση κονδυλίων», εκτός από τις 1000 θέσεις του επικουρικού προσωπικού που πρόκειται να απολυθεί.
Εκτός από απολύσεις όμως, η ηγεσία του υπουργείου υποσχέθηκε και διαιώνιση της ομηρίας της ελαστικής εργασίας προτείνοντας τρόπους στα νοσοκομεία για την γρηγορότερη αντικατάσταση του προσωπικού που θα απολυθεί με νέους επικουρικούς εργαζόμενους, οι οποίοι θα πληρώνονται φυσικά από τα έσοδα των νοσοκομείων.
Σχετικά με το οξύτατο πρόβλημα που δημιουργεί η απόλυση 400 νοσηλευτών που είχαν προσληφθεί μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και υπηρετούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Μονάδες Θεραπείας Νεογνών είπε ότι η αντικατάστασή τους θα είναι ισόποση από επικουρικούς!!!
Ο εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ για άλλη μία φορά τόνισε την πάγια θέση της παράταξης για μονιμοποίηση όλου του επικουρικού προσωπικού και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
2. Ιατρικό μισθολόγιο: Σε σχέση με το μισθολόγιο και την απόφαση του ΣτΕ, ο υπουργός Υγείας μολονότι αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η περικοπή των μισθών είναι δραματική, ξεκαθάρισε ότι, δεν τίθεται θέμα για άμεση επαναφορά των μισθών. Παράλληλα υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει τροποποίηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να δώσει από το ματωμένο πλεόνασμα του 2018 μια μικρή εφάπαξ βοήθεια στους νοσοκομειακούς γιατρούς.  Για την αναπροσαρμογή του απαράδεκτου ωρομίσθιου των εφημεριών δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέσα στο 2018 καμία παρέμβαση κι όλα θα συζητηθούν στον προϋπολογισμό του 2019. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι οι μισθολογικές ανάγκες παραπέμπονται στις καλένδες με βασικό στόχο και προϋπόθεση την «τήρηση των δημοσιονομικών στόχων»! Αντί για αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών, η κυβέρνηση υπόσχεται φιλοδώρημα στους νοσοκομειακούς γιατρούς…. Ανάγκες υγειονομικών και ασθενών μπαίνουν στην κλίνη του Προκρούστη για να την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων και την εκπλήρωση των μνημονιακών δεσμεύσεων.
3. Οργανισμοί νοσοκομείων: Ανακοινώθηκε ότι μετά το Πάσχα η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή πολυνομοσχέδιο για την υγεία, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τους οργανισμούς των νοσοκομείων, το νέο πλαίσιο και τη χωροταξία των ΥΠΕ. Παρ’ ότι δεν διευκρινίστηκε το περιεχόμενο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, έγινε σαφές ότι σε καμία περίπτωση οι νέοι οργανισμοί δεν θα περιλαμβάνουν επαναφορά των νοσοκομείων, τμημάτων και κλινικών που έκλεισαν ή συγχωνεύτηκαν, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελεί «παραβίαση μνημονιακού νόμου». Και όλα αυτά από εκείνους που θα έσκιζαν τα μνημόνια…
4. Ωράριο γιατρών: Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ο νόμος είναι σε αναστολή και δεν θα εφαρμοστεί προς το παρόν.
Οι συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ στην υγεία είναι εμφανείς και δεν μπορούν να κρυφτούν ούτε καν από τους ίδιους τους εκπροσώπους του υπουργείου: απολύσεις, μισθολογικές περικοπές, βάθεμα της εμπορευματοποιημένης λειτουργίας των νοσοκομείων. 
Τι έχουν να πουν για όλα αυτά τα κυβερνητικά παπαγαλάκια που είναι λαλίστατα όταν πρόκειται να συκοφαντήσουν και να ρίξουν λάσπη στη ΔΗΠΑΚ γράφοντας ανώνυμα ρυπαρογραφήματα μέσω του ygeianet αλλά «καταπίνουν τη γλώσσα τους» μπροστά στον υπουργό τους; Που μας εγκαλούν επειδή δεν βρίσκουμε μία καλή κουβέντα να πούμε για το… θεάρεστο έργο της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας που απολύει χιλιάδες συναδέλφους; Άξιος ο ρόλος των εκλεκτών της κυβέρνησης. Οι συνάδελφοι τους πήραν χαμπάρι! Οι υγειονομικοί δεν πρόκειται να γίνουμε χειροκροτητές της κυβερνητικής πολιτικής!
Η ΔΗΠΑΚ θα συνεχίσει να ενημερώνει τους υγειονομικούς για τις συνέπειες των αντιλαϊκών νόμων, να πρωτοστατεί στην οργάνωση του αγώνα:

  • για μόνιμη και σταθερή δουλειά
  • μαζικές προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, ΠΦΥ
  • επαναφορά των μισθολογικών απωλειών
  • Παλεύουμε για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στα νοσοκομεία, για μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.

ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ
  ΜΑΡΤΙΟΣ 2018