Ξανθός σε ΟΕΝΓΕ: Δεν αυξάνεται ο χρόνος εργασίας, όχι σε ατομικές συμβάσεις & απλήρωτη εργασία

σε Επικαιρότητα


 
 
Δεν αυξάνεται ο χρόνος εργασίας, δεν προβλέπονται ατομικές συμβάσεις, δεν πρόκειται να υπάρξει απλήρωτη εργασία, και διατηρείται στο ακέραιο ο προϋπολογισμός των εφημεριών (325 εκατ. ευρώ), για τους νοσοκομειακούς γιατρούς.
 
Στα παραπάνω δεσμεύτηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μετά από συνάντηση που είχε χθες, με την Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ, με αντικείμενο συζήτησης το Σχέδιο Νόμου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Παράλληλα με το εργασιακό, έχουν δρομολογηθεί οι προσλήψεις 450 μόνιμων γιατρών με εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική, οι οποίοι θα στελεχώσουν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων. Ακόμη, ο υπουργός Υγείας ζήτησε από τους νοσοκομειακούς γιατρούς να συμβάλλουν μέσα από μια Κοινή Επιτροπή Υπουργείου- ΟΕΝΓΕ στον καλύτερο σχεδιασμό των αναγκαίων μονίμων προσλήψεων για την εφαρμογή του νόμου και δεσμεύθηκε ότι θα πάρει υπ’ όψιν του τις επιμέρους παρατηρήσεις τους πριν προχωρήσει στην τελική νομοτεχνική διατύπωση των προτεινόμενων αλλαγών.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί όμως, έχουν αντίθετη άποψη, όπως προέκυψε από την συνάντηση.
Υπενθυμίζεται ότι το Σχέδιο Νόμου εστάλη τον Μάιο από το υπουργείο Υγείας στην ΟΕΝΓΕ για την υποβολή παρατηρήσεων. Στόχος της νομοθετικής αυτής παρέμβασης είναι η εναρμόνιση της ιατρικής νομοθεσίας της χώρας μας με την οδηγία 2003/88/ΕΚ, η απαλλαγή της Ελλάδας από την επιβολή υψηλού χρηματικού προστίμου και ο σεβασμός στο χρόνο εργασίας έτσι ώστε να υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις στο σημερινό σύστημα υπερωριακής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών επομένως και στην περίθαλψη των ασθενών.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι σήμερα έχουμε εργασιακή εξουθένωση και επισφαλή εργασία. «Ο “εργασιακός μεσαίωνας είναι παρών”. Το σημερινό σύστημα είναι επιβαρυντικό και για τον γιατρό και για τον ασθενή, γι’ αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη αναδιοργάνωσής του συμβατή με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε ο κ. Ξανθός επισημαίνοντας ότι με την εν λόγω ρύθμιση δίνεται η κατεύθυνση αλλά και η αναγκαία ευελιξία στο σύστημα για σταδιακή προσαρμογή στις νέες ρυθμίσεις, έτσι ώστε να μη διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων.
Ειδικότερα, ο Υπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν αλλάζει τίποτα σε ό,τι αφορά τα εργασιακό κεκτημένο των νοσοκομειακών γιατρών και δεν τεκμηριώνεται η κριτική περί αντεργατικού νομοθετήματος. Δεν αυξάνεται ο χρόνος εργασίας, δεν προβλέπονται ατομικές συμβάσεις, δεν πρόκειται να υπάρξει απλήρωτη εργασία, και διατηρείται στο ακέραιο ο προϋπολογισμός των εφημεριών (325 εκ. €).
Πιο συγκεκριμένα:

  1. Οργανώνεται σε 12ωρη βάση ο χρόνος εφημερίας και καταργούνται σταδιακά οι 24ωρες εφημερίες.
  2. Διατηρείται το τακτικό ωράριο των νοσοκομειακών ιατρών και δεν εφαρμόζεται σε καμία περίπτωση κυκλικό ωράριο. Το άρθρο 3 παρ. 1 ορίζει ρητά ότι το τακτικό ωράριο των νοσοκομειακών ιατρών είναι επτάωρο, συνεχές, πρωινό, και πενθήμερο από Δευτέρα έως Παρασκευή, από 8:00 έως 15:00. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν αυξάνεται το τακτικό πρωινό ωράριο από 7 σε 12 ώρες, και οι 5 ώρες από τις 15:00 – 20:00 αποτελούν ώρες εφημερίας οι οποίες καλύπτονται από τον ίδιο αριθμό ιατρών σύμφωνα με τις ανάγκες ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου.
  3. Διατηρείται η στελέχωση με ιατρικό προσωπικό (ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι γιατροί όλων των βαθμίδων) των κλινικών/τμημάτων την ώρα της εφημερίας.
  4. Η ρήτρα opt-out δεν αποτελεί «ατομική σύμβαση», αλλά πρόκειται για τη ρήτρα εξαίρεσης κατά την οποία ο γιατρός συναινεί να εργάζεται περισσότερο από το μέσο όρο των 48 ωρών εβδομαδιαίως αλλά με ανώτατο όριο τις 60 ώρες κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως. Η ρήτρα opt-out εισάγεται προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων αλλά και να μην επηρεαστούν τα σημερινά εισοδήματα των γιατρών.
  5. Δεν καταργείται το ρεπό. Διασφαλίζεται τόσο η υποχρεωτική χορήγηση του ρεπό μετά από τη πραγματοποίηση νυκτερινής εφημερίας όπως απορρέει από το άρθρο 4 παρ. 1, αλλά και χορηγείται επιπλέον ρεπό από τη πραγματοποίηση εφημερίας Σαββάτου, Κυριακής ή αργίας (άρθρο 4 παρ. 3).
  6. Με το Σχέδιο Νόμου διατηρείται η προσαυξημένη κατά 6% υπερωριακή αποζημίωση της νυχτερινής βάρδιας και των αργιών, δεν μειώνεται η εφημεριακή αμοιβή και προφανώς δεν οδηγούμαστε σε απλήρωτη εργασία.

Η νομοθετική παρέμβαση για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών αποτελεί μέρος ενός συνόλου ευρύτερων παρεμβάσεων για τη βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι έχουν δρομολογηθεί οι προσλήψεις 450 μόνιμων γιατρών με εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική, οι οποίοι θα στελεχώσουν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην 24ωρη λειτουργία ορισμένων δομών ΠΦΥ στο λεκανοπέδιο αλλά και στην αναδιοργάνωση του συστήματος εφημεριών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Το Σχέδιο Νόμου αποτελεί ένα «δίχτυ ασφαλείας» για τους ίδιους τους γιατρούς, τους ασθενείς. Μαζί με τη λειτουργική ενίσχυση του ΕΣΥ και τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, αναμένεται να συμβάλλει στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και στον στόχο της καθολικής, ισότιμης και αποτελεσματικής κάλυψης των υγειονομικών αναγκών των πολιτών.
 
Αντίθετοι οι γιατροί με το υπουργείο
Οι νοσοκομειακοί γιατροί όμως, φαίνεται ότι έχουν άλλη άποψη, καθώς τα όσα είπε ο κ. Ξανθός δεν φαίνεται να τους έπεισαν.
Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ υποστήριξαν τα εξής :
– Το νομοσχέδιο δεν εφαρμόζει απλά και μόνο την οδηγία 88 ΕΚ/2003 την οποία επικαλείται, αλλά το σύνολο των αντιδραστικών ρυθμίσεων της ΕΕ των τελευταίων ετών περί χρόνου εργασίας γενικά.
– Αν εφαρμοστεί, με το προβλεπόμενο opt out οι ώρες εργασίας αυξάνονται αντί να μειώνονται.
– Θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των ημερών που ο κάθε γιατρός θα είναι ελεύθερος εφημεριακής υποχρέωσης.
– Θα υπάρξει επιβάρυνση των συνθηκών περίθαλψης των ασθενών.
– Για το πρόστιμο την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη φέρει η πολιτεία η οποία από το 2008 ως και σήμερα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της για τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμων ειδικευμένων, και όχι οι νοσοκομειακοί γιατροί.
Η πολιτική ηγεσία υπερασπίστηκε την πρόταση νόμου για τον «χρόνο εργασίας των γιατρών» που έχει δημοσιοποιήσει, και μάλιστα με πολύ επιθετικό τρόπο τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ κ. Πάνος Παπανικολάου, περιγράφοντας την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας «αμήχανη», «αγχωτική» και «επιθετική» κατά τη διάρκεια της συνάντησης με αποτέλεσμα να δημιουργείται διαρκώς ένταση στην συζήτηση.
«Με την εφαρμογή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα απενεργοποιηθεί η λειτουργία των τμημάτων στα νοσοκομεία όπου οι γιατροί θα εργάζονται ακάλυπτοι και απλήρωτοι και στα όρια της εξουθένωσης » δήλωσε στο weekihealth.gr ο κ. Παπανικολάου αφού ήδη οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία είναι τεράστιες. Επισημαίνει δε, ότι αυτό θα οδηγήσει στη δημιουργία νοσοκομείων δύο ταχυτήτων «κάποια κεντρικά θα λειτουργούν ως Γενικά Νοσοκομεία και τα υπόλοιπα θα μετατραπούν σε Μονάδες Υγείας που θα λειτουργεί η παθολογική και η χειρουργική κλινική».
 
 
www.Οnmed.gr

Επι Κεφαλιδα