Καταγγελία του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ στην Εξεταστική: Παράνομη η υπουργική απόφαση Βορίδη για τις αρθροσκοπήσεις

σε Επικαιρότητα

Θέμα της σημερινής συνεδρίασης ήταν η απόφαση που εκδόθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 2014, από τον τότε υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Λεωνίδα Γρηγοράκο, με την οποία καθόριζε την τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ για την ιατρική πράξη της διαγνωστικής αρθροσκόπησης στα 1.500 ευρώ με αποτέλεσμα να επωφεληθεί συγκεκριμένη εταιρεία η «Διαγνωστική Αρθροσκόπηση Ε.Ε» που έκανε 550 τέτοιες αρθροσκοπήσεις.

 

 
Ο Παναγιώτης Γεωργακόπουλος ως αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε την έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα.
Κατά την έναρξη της διαδικασίας ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, ενημέρωσε για έγγραφο που ήλθε στην επιτροπή, από το υπουργείο Υγείας, με το οποίο όπως είπε, έχει επέλθει νομοθετική αλλαγή η οποία ανοίγει το δρόμο για το Δημόσιο να αναζητήσει το κόστος της συγκεκριμένης πράξης.
Ο κ. Μπαλωμενάκης αναφέρθηκε, επίσης και στην ανάκληση της απόφασης της 22-12-2014 του υπουργού Υγείας, με την οποία αποδέχτηκε την αριθ. 10 απόφαση της Ολομέλειας του ΚΕ.Σ.Υ. (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) και είχε ορίσει ότι «ως προς την κοστολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης ισχύει ό,τι στα Κ.Ε.Ν.(Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια) των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων». Η ανάκληση όπως ενημέρωσε έγινε στις 31-8-2017 με υπουργική απόφαση του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, των κ.κ. Ξανθού και Πολάκη και η οποία συνυπογράφεται από τους υφυπουργό Εργασίας, κ. Πετρόπουλο, και αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Χουλιαράκη» και κατόπιν τούτου το κόστος της συγκεκριμένης αρθροσκόπησης έγινε από 1.500 ευρώ στα 300 ευρώ.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ρώτησε τον μάρτυρα Παναγιώτη Γεωργακόπουλο «εάν μπορούσε να γίνει η συγκεκριμένη αρθροσκόπηση σε ιδιωτικό ιατρείο ή στο νοσοκομείο» για να λάβει την απάντηση του κ. Γεωργακόπουλου ότι «οι συγκεκριμένες αρθροσκοπήσεις γίνονται, κατά βάση, σε νοσοκομείο και εξήγησε ότι τα 1.500 ευρώ που προέβλεπαν τα Κ.Ε.Ν αφορά στα νοσήλια, δύο ημερών, σε νοσοκομείο και υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη αρθροσκόπηση εκτός νοσοκομείου έπρεπε, κατά την εκτίμησή του, να έχει άλλη τιμολόγηση και όχι να ενταχθεί στα Κ.Ε.Ν.
Ο κ. Γεωργακόπουλος, στην κατάθεσή του, υποστήριξε, επίσης, ότι «η απόφαση αυτή στερείτο ΦΕΚ» και χαρακτήρισε «παράνομη» την αδειοδότηση.
Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εξήγησε ότι «η αντιδικία του ΕΟΠΥΥ είναι με την εταιρεία Διαγνωστική Αρθροσκόπησης Ε.Ε γιατί προβάλει δαπάνες αρθροσκόπησης με μία μη νόμιμη απόφαση του ΚΕΣΥ».
Ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος «έστειλε έγγραφο στο ΚΕΣΥ, τον Μάιο του 2015, για επαναλάβει την κοστολόγηση και η ανακοστολόγηση έγινε τον Ιούνιο του 2016».
Επιπλέον, υποστήριξε ότι «ο τότε υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης δεν μπορούσε να πάρει απόφαση κοστολόγησης μόνο με απόφαση του ΚΕΣΥ» για να εισπράξει την ένσταση του εισηγητή του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Γεωργακόπουλο δήλωσε: «Από τη μια ισχυρίζεστε ότι ο κ. Βορίδης δεν έπρεπε να κάνει δεκτή την εισήγηση του ΚΕΣΥ και από την άλλη ισχυρίζεστε ότι ο υπουργός υγείας κ. Ξανθός περίμενε την απόφαση του ΚΕΣΥ για την ανακοστολόγηση».
Ο κ. Γεωργακόπουλος κατέθεσε, επίσης, στην επιτροπή ότι προέκυψαν στοιχεία ότι κάποιες από αυτές τις αρθροσκοπήσεις είχαν στη σφραγίδα του παραπέμποντος αλλά και του εκτελόντα ιατρού το όνομα του πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ Μάριου Σαλμά.
Ερωτηθείς για την πληρωμή της εταιρείας «Διαγνωστική Αρθροσκόπηση Ε.Ε» δήλωσε ότι «για το 2015 η πληρωμή έγινε με πρόχειρο λογιστικό» συνεπώς «δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τι χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ και τι μας χρωστάει η εταιρεία».
Παίρνοντας το λόγο ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης ρώτησε τον μάρτυρα «εάν το τελευταίο 48ωρο βρέθηκε ή τηλεφωνήθηκε με κάποιο μέλος της επιτροπής» για να λάβει την αρνητική απάντηση του κ. Γεωργακόπουλου.
Ο κ. Κεφαλογιάννη ισχυρίστηκε ότι επί θητείας του κ. Γεωργακόπουλου έγιναν 390 αρθροσκοπήσεις, και 150 με την προηγούμενη διοίκηση» για να εισπράξει την απάντηση του αντιπρόεδρου του ΕΟΠΥΥ: «Εμείς αρχίσαμε να ενεργούμε την υπόθεση όταν μάθαμε όλο το ιστορικό» και υποστήριξε ότι «μέχρι να βγει απόφαση του νέου ΚΕΣΥ για να μειωθεί η τιμή και να βγάλει απόφαση ο νέος υπουργός, αποζημιωνόταν η συγκεκριμένη εξέταση με την παλαιότερη τιμή».
Ο κ. Κεφαλογιάννης ρώτησε, επίσης τον μάρτυρα «με ποια κριτήρια ή έγγραφα έγινε η νέα κοστολόγηση στα 300 ευρώ» με τον κ. Γεωργακόπουλο να απαντά ότι «στηρίχτηκαν σε γνωμοδότηση της Ελληνικής Ορθοπεδικής Εταιρείας και η οποία στάλθηκε στο ΚΕΣΥ».
Ωστόσο, ο κ. Κεφαλογιάννης κατέθεσε, στην επιτροπή, έγγραφο του Παναγιώτη Ευσταθίου προέδρου της Ορθοπεδικής Εταιρείας, ο οποίος απατώντας σε γραπτή ερώτηση του Μάριου Σαλμά απάντησε ότι ουδέποτε αλληλογράφησε η συγκεκριμένη εταιρεία με το ΚΕΣΥ.
Η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, με τη σειρά της, απευθυνόμενη στον κ. Γεωργακόπουλο υποστήριξε ότι «το ΚΕΣΥ είναι γνωμοδοτικό όργανο, άρα ότι ίσχυε για τον κ. Βορίδη όταν ήταν υπουργός ισχύουν και για τον κ. Ξάνθο» και ισχυρίστηκε ότι «ο κ. Βορίδης σωστά υπέγραψε την απόφαση για τις αρθροσκοπήσεις αφού υπήρχε ομόφωνη απόφαση του ΚΕΣΥ», ενώ ο κ. Γεωργακόπουλος υποστήριξε ότι «η ευθύνη του ΕΟΠΥΥ για το συγκεκριμένο θέμα είναι και αντικειμενική και υποκειμενική».
Σε ερώτηση του εισηγητή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο, κατά την τοποθέτησή του, «εάν ο ιατρικός σύλλογος σωστά νομιμοποίησε αυτό το διαγνωστικό εργαστήριο (Διαγνωστική Αρθροσκόπηση) να κάνει αυτή την εξέταση», ο κ. Γεωργακόπουλος δήλωσε ότι «έχουν εκφραστεί ισχυρές και τεκμηριωμένες αντιρρήσεις ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας δεν είναι νόμιμη».
Επιπλέον, ο κ. Παπαχριστόπουλος ρώτησε τον μάρτυρα εάν «το ΚΕΣΥ λειτούργησε από αμέλεια ή σκοπιμότητα και πήρε την απόφαση για αυτή την εξέταση που έχει καταργηθεί στον πλανήτη» για να λάβει την απάντηση του κ. Γεωργακόπουλου «Δεν ήταν αμέλεια. Ήταν συνειδητή απόφαση».
Τέλος, ο κ. Παπαχριστόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι «δεν υπάρχει καμία ευθύνη στους υπουργούς αυτής της κυβέρνησης» σχολιάζοντας όσα ακούστηκαν για καθυστέρηση στην ανατιμολόγηση, και αναφερόμενος στον κ. Σαλμά είπε «θεωρώ κατάντια όχι παρανομία ένας πρώην υπουργός και βουλευτής να κάνει αυτά».
Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Χρήστος Φωκάς όταν στην ερώτηση «εάν έχει γίνει κατασπατάληση δημοσίου χρήματος από τη συγκεκριμένη εταιρεία» ο κ. Γεωργακόπουλος απάντησε ότι «δεν το γνωρίζει ακόμα», υποστήριξε ότι «σε αυτή την επιτροπή προσπαθούμε να βγάλουμε ένοχο αλλά δεν γνωρίζουμε ένας επιχειρηματίας τι ποσά έχει πάρει. Υπάρχει κλίμα εναντίον του κ. Σαλμά σε αυτή την επιτροπή».
Ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, από την πλευρά του σημείωσε ότι «είναι λάθος να απαξιώνει η επιτροπή τη συγκεκριμένη μέθοδο αρθροσκόπησης» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για κομματισμό στους κρατικούς φορείς καθώς «ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά που κατήγγειλε τα έκανε». Αφορμή της τοποθέτησής του ήταν η θετική απάντηση και αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ εάν είναι «μέλος νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ» ωστόσο χαρακτήρισε προβληματικό το ποσό των 1.500 ευρώ για την συγκεκριμένη ιατρική πράξη.
Τέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος ρώτησε «εάν η δικαιοσύνη έχει καλέσει τον ΕΟΠΥΥ για αυτή την υπόθεση» για να λάβει θετική απάντηση. «Βεβαίως η δικαιοσύνη έχει επιληφθεί, έχει ζητήσει στοιχεία και έχει καλέσει και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να καταθέσει για την υπόθεση», είπε ο κ. Γεωργακόπουλος.
Ερωτηθείς για την εμπλοκή του βουλευτή της ΝΔ Μάριου Σαλμά στην υπόθεση ο κ. Γεωργακόπουλος υποστήριξε ότι «δεν εμπλέκεται ο κ. Σαλμάς με τον ΕΟΠΥΥ καθώς δεν είχε σύμβαση με τον φορέα, απλά συνεργαζόταν με την εταιρεία που έκανε τις αρθροσκοπήσεις».
Ο κ.Σαλμάς θα παρευρεθεί, αύριο, στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για να καταθέσει τη δική του άποψη για το θέμα.
«Υπόλογοι» Βορίδης – Σαλμάς
Επί της θητείας του πρώτου εκδόθηκε απόφαση, σύμφωνα με την οποία η αποζημίωση για την επεμβατική αρθροσκόπηση ανερχόταν στα 1.500 ευρώ, χωρίς ταυτόχρονα να κοστολογείται και η αντίστοιχη διαγνωστική εξέταση.
Γιατροί και διαγνωστικά κέντρα… «αξιοποίησαν» αυτό το παραθυράκι και κοστολογούσαν τη διαγνωστική εξέταση όσο και την επέμβαση. Τη νομοθετική ασάφεια φέρεται να εκμεταλλεύθηκε και ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή, το διαγνωστικό κέντρο του διεξήγαγε 550 σχετικές εξετάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, επικαλούμενος δεδομένα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, είχε κατηγορήσει τον Μ. Σαλμά ότι με κυβερνητική ανοχή και με τη βοήθεια οικείων στελεχών σε νοσοκομεία και οργανισμούς είχε στήσει «μηχανή» που κόστισε στο δημόσιο ταμείο 825.000 ευρώ.
Ο Αντώνης Μπαλωμενάκης,  πρόεδρος της Επιτροπής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» είχε δηλώσει για τη σχετική δικογραφία:
«Είναι μία δικογραφία, η οποία έχει έλθει στη Βουλή και αφορά παράνομες πράξεις που έχουν να κάνουν με την ερμηνεία συγκεκριμένης υγειονομικής διάταξης, με βάση την οποία είχε στηθεί μία διαδικασία να πληρώνονται εξετάσεις αρθροσκοπήσεως πολύ υψηλότερα από ό,τι έπρεπε», είπε ο κ. Μπαλωμενάκης και εξήγησε: «Η αρθροσκόπηση μπορεί να έχει και διαγνωστικό και θεραπευτικό χαρακτήρα. Στις θεραπευτικού τύπου επεμβάσεις το κράτος, μέσω ενοποιημένων νοσηλίων, έδινε 1.500 ευρώ, ενώ στη διάγνωση υπήρχε κενό, δεν είχε οριστεί. Κάποιοι επιτήδειοι -κατά σύμπτωση όλοι από μία συγκεκριμένη πολιτική παράταξη που κυβερνούσε τότε- είχαν ερμηνεύσει τον νόμο, ότι το ίδιο είναι η διαγνωστική με τη θεραπευτική αρθροσκόπηση και έτσι για μία «επέμβαση» των 20 λεπτών συγκεκριμένο ιατρείο έπαιρνε 1.500 ευρώ, ενώ μόλις ήλθε η κυβέρνηση καθιέρωσε 150 ευρώ μάξιμουμ. Θα εξετάσουμε αν περιείχε απλό λάθος ερμηνείας ή ήταν σκόπιμη, μεθοδευμένη επιλογή».
Φέρνει χρήματα στο Δημόσιο η Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία
Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή χρημάτων προς το Δημόσιο μετά την ανάκληση από το υπουργείο Υγείας της υπουργικής απόφασης Βορίδη που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης, κατά τη συνεδρίαση της 5ης Σεπτεμβρίου που είχε ως βασικό θέμα τη δικογραφία που αφορά τις υπερκοστολογημένες διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις Σαλμά-Βορίδη.
Στο μικροσκόπιο της επιτροπής βρέθηκε η απόφαση που εκδόθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 14 από τον τότε υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Λεωνίδα Γρηγοράκο, με την οποία καθόριζε την τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ για την ιατρική πράξη της διαγνωστικής αρθροσκόπησης στα 1.500 ευρώ με αποτέλεσμα να επωφεληθεί το ιατρείο του κ. Σαλμά που έκανε 550 συγκεκριμένες πράξεις και να ζημιωθεί ο οργανισμός κατά περίπου 800.000 ευρώ.

Η σημερινή κυβέρνηση τον Μαρτιο του 2016 διαμόρφωσε την τιμή αποζημίωσης στα 150 ευρώ, δηλαδή 10 φορές λιγότερο, απ όσο όριζε η απόφαση του πρώην υπουργού Υγείας.
 
Η επιτροπή θα εξετάσει την ευθύνη για την υπερτιμολόγηση της εξέτασης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά ο οποίος αποδεικνύεται ως ο μοναδικός ωφελημένος από τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς το διαγνωστικό κέντρο που διατηρεί σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, έχει πραγματοποιήσει 550 συνολικά ιατρικές πράξεις που τιμολογήθηκαν παρανόμως, με βάση τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια τα οποία ισχύουν στα δημόσια νοσοκομεία και όχι στα ιδιωτικά ιατρεία.
 
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας χαρακτήρισε την απόφαση ως «δώρο των δυο πρώην υπουργών Υγείας προς την οικογένεια Σαλμά και το ιδιωτικό της ιατρείο, καταγγέλλοντας κόλπο μεταφοράς δαπανών που επέφερε ζημία στον ΕΟΠΥΥ ύψους 850.000 ευρώ. Οι υπεύθυνοι θα πάνε για βλάβη του ελληνικού δημοσίου» είπε χαρακτηριστικά.
 
Από την πλευρά τους οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπάθησαν να πουν ότι ευθύνονται οι υπουργοί Υγείας που ανέδειξαν το θέμα, ζητώντας να αποδοθεί ευθύνη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας που δεν σταμάτησε «βιαίως» το νόμο που ψήφισαν ο Βορίδης και ο Γρηκοράκος το 2014.
 
Κατά την έναρξη της διαδικασίας ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, ενημέρωσε για έγγραφο που ήλθε από το υπουργείο Υγείας με το οποίο όπως είπε, έχει επέλθει μια σημαντική νομοθετική αλλαγή καθώς ανοίγει το δρόμο για το Δημόσιο να αναζητήσει το κόστος της ζημίας.
 
Ο κ. Μπαλωμενάκης αναφέρθηκε στην ανάκληση της απόφασης της 22-12-2014 του υπουργού Υγείας, με την οποία αποδέχτηκε την αριθ. 10 απόφαση της Ολομέλειας του ΚΕ.Σ.Υ. και είχε ορίσει ότι «ως προς την κοστολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης ισχύει ό,τι στα Κ.Ε.Ν.(Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια) των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων». Η ανάκληση όπως ενημέρωσε έγινε στις 31-8-2017 με υπουργική απόφαση του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, των κ.κ. Ξανθού και Πολάκη και η οποία συνυπογράφεται από τους υφυπουργό Εργασίας, κ. Πετρόπουλο, και αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Χουλιαράκη».
 
Επίσης ο πρόεδρος της επιτροπής σημείωσε ότι «στην υπουργική απόφαση περί ανακλήσεως της ισχύος της απόφασης του 2014 σημειώνεται ότι η αναδρομική ανάκληση της επίμαχης απόφασης υπαγορεύεται από λόγους ασφάλειας δικαίου και δημοσίου συμφέροντος επειδή εκδόθηκε αναρμοδίως και επειδή δεν είχε δημοσιευτεί». 
 
Ο κ. Μπαλωμενάκης εξήγησε πως ανατρέχοντας στη διάταξη του άρθρου 70 παράγραφος 1 Ν. 3918/2011 διαπιστώνεται ότι απαιτείται Κοινή Υπουργική Απόφαση υπουργών Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών.
 
«Συνεπώς από το χρόνο εκδόσεώς της θεωρείται, κατά τα παγίως, ως μηδέποτε ισχύσασα» ανέφερε επισημαίνοντας τη δυνατότητα έγερσης αστικής αγωγής για την επιστροφή ως αχρεωστήτως καταβληθέντων όσων ποσών έχει εισπράξει ο οποιοσδήποτε έκανε χρήση αυτής της απόφασης».
 
 
Επι Κεφαλιδα