ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ  ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΑΧΑΪΑΣ  (Ε.Ι.Ν.Α.).

σε Επικαιρότητα


 
 
Γραφείο Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Υγείας
 
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ  ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΑΧΑΪΑΣ  (Ε.Ι.Ν.Α.).
 
  Στις 5/7/2017 , με πρωτοβουλία του γ. γραμματέα του Υ.Υ. ,  πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα συνάντηση με το ΔΣ της  Ε.Ι.Ν.Α. Σκοπός  της συνάντησης ήταν να αποσαφηνιστούν οι απόψεις των δύο πλευρών σχετικά με το Ν/Σ για την ρύθμιση του χρόνου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ.
Ο γ. γραμματέας από την πλευρά του  επεσήμανε ότι το κείμενο της σχετικής απόφασης του ΔΣ της ΕΙΝΑ, που απορρίπτει το σχέδιο νόμου και καταγγέλλει την πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να εφαρμόσει την ευρωπαϊκή οδηγία για τον  εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, βρίθει από  χωρίς επιχειρήματα αφορισμούς  που δημιουργούν εντυπώσεις παραποιώντας την πραγματικότητα .
(Αποτελεί δυσάρεστη διαπίστωση το γεγονός ότι στο κείμενο της απόφασης διατυπώνονται ισχυρισμοί για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου, όπως το ότι «οδηγεί σε κυκλικό ωράριο» , «αυξάνεται (!)  ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας», «μειώνεται (!) ο χρόνος αντισταθμιστικής ανάπαυσης»  κλπ , χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε παραπομπή σε σημεία του σχεδίου νόμου που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς αυτούς…)
Υπενθύμισε ότι στην διάρκεια των προηγούμενων περίπου 10 χρόνων, το συνδικαλιστικό κίνημα των νοσοκομειακών γιατρών κατήγγειλε τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας (υπάρχουν γιατροί που εργάζονται ακόμα και 90 ώρες την εβδομάδα)  και ζητούσε μέτρα για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων μέσα από την νομοθέτηση ανώτερου ορίου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας («48ωρο») στην νομολογία του ΕΣΥ. Κάτι τέτοιο δεν αναδεικνύεται μέσα από την απόφαση του ΔΣ της ΕΙΝΑ….
 
Εξήγησε τις προθέσεις του Υπουργείου , διευκρινίζοντας   ότι :
α) Η προσπάθεια του Υπουργείου να υλοποιήσει την ευρωπαϊκή οδηγία, δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι θα πρέπει να αποφευχθεί το πρόστιμο των 150 εκ. € (κάτι βέβαια ιδιαίτερα σημαντικό) , αλλά και στην πεποίθηση  ότι η εφαρμογή της οδηγίας είναι προς όφελος των εργαζομένων γιατί απαγορεύει την υπέρβαση συγκεκριμένου αριθμού ωρών εβδομαδιαίας εργασίας (48 – συμπεριλαμβανομένων και των εφημεριών). Η υπέρβαση αυτού του ορίου , μπορεί να γίνει μόνο για ένα μεταβατικό διάστημα 3 ετών και μόνο με ρητή  συναίνεση του ίδιου του εργαζόμενου και επίσης δεν μπορεί να υπερβαίνει ένα  συγκεκριμένο όριο (12 επιπλέον ώρες). Η ατομική δήλωση συναίνεσης από τον εργαζόμενο (που σημαίνει ότι κανείς δεν θα εργάζεται περισσότερες από 48 ώρες αν δεν το θέλει ο ίδιος) είναι κάτι που προστατεύει τον ίδιο από την αυθαιρεσία  του εργοδότη..
β) Δεν προκύπτει από καμιά διάταξη του σχεδίου ότι προωθείται το κυκλικό ωράριο . Αντίθετα, αναφέρεται ρητά ότι το ωράριο είναι πρωινό , 7ωρο  (8 πμ-3μμ)….
γ) Βάση της λογικής του σχεδίου  για την εφημεριακή λειτουργία των νοσοκομείων , είναι ότι αυτή στηρίζεται σε ειδικευμένους γιατρούς .  Η παρουσία ειδικευομένων γιατρών δεν αποτελεί προϋπόθεση  εφημεριακής επάρκειας. Η εφημεριακή επάρκεια υπολογίζεται μόνο στη βάση του αριθμού των ειδικευμένων γιατρών.
γ) Βάση των ρυθμίσεων του σχεδίου αποτελεί ο κανόνας ότι δεν επιτρέπεται η εργασία πάνω από 12 συνεχόμενες ώρες ( με την δυνατότητα παρέκκλισης , εφόσον αυτή επιβάλλεται από την ανάγκη συνέχειας  στην παροχή φροντίδας).
δ) για κάθε ενεργά εφημερεύοντα, μετά την λήξη της εφημερίας , η 12ωρη ανάπαυση είναι υποχρεωτική.
ε) Τέλος, επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ, έχει ως αυτονόητη  προϋπόθεση  την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης  των νοσοκομείων με την πρόσληψη ενός μεγάλου αριθμού ειδικευμένου  ιατρικού προσωπικού. Συνεπές σε αυτή την λογική, το Υπουργείο  έχει δρομολογήσει (με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου) την πρόσληψη 2000 μόνιμων γιατρών μέσα στο 2017 και 2018.  
Με αυτή την έννοια, η εφαρμογή των διατάξεων για τον χρόνο εργασίας θα υλοποιηθεί αναγκαστικά σταδιακά (μέσα από την πρόβλεψη για παρεκκλίσεις) , μέχρι την πρόσληψη του αριθμού  γιατρών που απαιτείται για την πλήρη εφαρμογή σε όλα τα ιατρικά τμήματα της χώρας.
 

  • Μέλη του ΔΣ της ΕΙΝΑ αμφισβήτησαν την αξιοπιστία της κυβερνητικής εξαγγελίας για τις προσλήψεις , βασίζοντας την αμφισβήτηση αυτή κυρίως στην καθυστέρηση που παρατηρείται στην διαδικασία  κρίσεων και διορισμών. ( Η καθυστέρηση αυτή πράγματι υφίσταται λόγω του τρόπου που λειτουργούν τα συμβούλια κρίσης από το 1997 μέχρι σήμερα ,  αλλά και πάλι τα μέλη του προεδρείου της ΕΙΝΑ απέφυγαν να εκφράσουν γνώμη για το  σχέδιο που έχει έτοιμο προς κατάθεση το Υπουργείο και με το οποίο  σχέδιο επιχειρείται η επιτάχυνση της διαδικασίας και η κατοχύρωση απόλυτα αντικειμενικών  κρίσεων.)   

– Επίσης, απέφυγαν να τοποθετηθούν για το αν χρειάζεται να νομοθετηθεί ανώτερο όριο εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας και ποιο είναι αυτό. Κατά συνέπεια, δεν τοποθετήθηκαν και στο αν θα πρέπει να υπάρχει ρητή συναίνεση των γιατρών για παρέκκλιση από το 48ωρο …
 
– Δεν πήραν θέση στο αν πρέπει να υπάρχει το όριο των 12 συνεχόμενων ωρών εργασίας.
– Επίσης, αρνήθηκαν να πάρουν θέση για το αν πρέπει ο γιατρός που θα εφημερεύσει το απόγευμα  και το βράδυ μιας καθημερινής μέρας, πρέπει να εργαστεί το πρωί της ημέρας αυτής ή όχι.
– Έμμεσα, φάνηκε επίσης να διαφωνούν στην πρόβλεψη  για  αντικατάσταση του εφημερεύοντα γιατρού  από άλλον γιατρό μετά από 12 συνεχόμενες ώρες εργασίας.  .
 

  • Η συνάντηση έληξε με την διαβεβαίωση του γ. γραμματέα ότι το σχέδιο νόμου για τον χρόνο εργασίας θα προωθηθεί για ψήφιση στην Βουλή τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε , το Υπουργείο Υγείας έχει την ειλικρινή διάθεση να συζητήσει κάθε άποψη και πρόταση που θα εκπορεύεται από αντίστοιχη ειλικρίνεια προθέσεων και σεβασμό στην δεοντολογία του διαλόγου και που θα συμβάλει στην βελτίωση των ρυθμίσεων έτσι ώστε να τηρηθεί η εργατική νομοθεσία και η εφημερία να γίνει πιο ασφαλής και για τον γιατρό και – κυρίως- για τους ασθενείς.   

 
                                                                                                            Αθήνα,  9/7/2017

Επι Κεφαλιδα