Ενημέρωση από την ΕΙΝΑ

σε Ανακοινώσεις/Δελτία Τύπου/Δράσεις Ε.Ι.Ν.Α./Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.
Συνάδελφοι,
ο Ν. 4498/2017 που τόσο εσπευσμένα και χωρίς καμμιά διαβούλευση ψήφισε η Κυβέρνηση ομού με την Αξ. Αντιπολίτευση είναι πια νόμος του κράτους και αναμένονται οι υπουργικές αποφάσεις υλοποίησης του νόμου.
Παρά τις «διαβεβαιώσεις» της Κυβέρνησης ότι δε θα εφαρμοστεί αν δε γίνουν οι προσλήψεις, η ύπαρξή του και μόνο ορίζει ένα νέο δυσμενές πλαίσιο στις δύσκολες συνθήκες που εργαζόμαστε και οδηγεί στην απορρύθμιση της ιατρικής καθημερινότητας και της ίδιας της ζωής των νοσοκομειακών γιατρών.
 
Αποφασίσαμε να γίνουν δύο συνελεύσεις:

  • η πρώτη την Τρίτη 28 Νοεμβρίου στις 12.30μμ στο Αμφιθέατρο του ΠΓΝΠ (για τους γιατρούς του Ρίο και του Αιγίου)
  • η δεύτερη την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στις 12.30μμ στο Ταχύρρυθμο του Αγ. Ανδρέα (για τους γιατρούς του Αγ. Ανδρέα, του Καραμανδανείου και των Κέντρων Υγείας της Πάτρας και της περιφέρειας

Ακολουθεί το ενημερωτικό σημείωμα της ΟΕΝΓΕ για το θέμα και τις εξελίξεις με τους επικουρικούς:
 

Ο.Ε.Ν.Γ.ΕΟμοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece

Αθήνα 24 Νοεμβρίου 2017        Α.Π:8376

 

ΠΡΟΣ:

  • ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
  • ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 23/11/2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΟΕΝΓΕ με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης της Ομοσπονδίας για τους επικουρικούς γιατρούς. Στη συνάντηση συμμετείχε και αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ καθώς επίσης και συνάδελφοι επικουρικοί από διάφορα νοσοκομεία.

Επισημάναμε ότι όχι μόνο παραμένουν απλήρωτοι συνάδελφοι επικουρικοί από τον Οκτώβριο αλλά κινδυνεύουν άμεσα με απόλυση, πριν καν λήξουν οι συμβάσεις, από τη στιγμή που οι επίτροποι επικαλούμενοι το υπάρχον αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, κρίνουν ότι η ανανέωση των συμβάσεων τους είναι μη νόμιμη.

Απαιτήσαμε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει και για το το οποίο η κυβέρνηση έχει την αποκλεστική ευθύνη.

Ο Υπουργός Υγείας «έχυσε κροκοδείλια δάκρυα» λέγοντας ότι «δε θέλουμε ανθρώπους να δουλεύουν απλήρωτοι» και επανέλαβε το γνωστό αφήγημα ότι «ευθύνονται οι επίτροποι οι οποίοι αρνούνται να εγκρίνουν τα εντάλματα πληρωμής» και ότι «έχουμε την ευθύνη να παρακάμψουμε τις αντιδράσεις άμεσα, γρήγορα και τελειωτικά». Το πρόβλημα όμως παραμένει και οι συνάδελφοι παραμένουν απλήρωτοι. Παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Υπ.Υγείας ότι δεν υπάρχει τελεσίδικη απορριπτική απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η συνεδρίαση του αρμόδιου τμήματος δεν έχει ακόμα ορισθεί με αποτέλεσμα η αγωνία των συναδέλφων να παρατείνεται.

Ο Υπ. Υγείας επανέλαβε για μία ακόμη φορά  ότι οι επικουρικοί γιατροί  που έχουν προσληφθεί  μέσω  ΕΣΠΑ  θα απολυθούν όταν λήξουν οι συμβάσεις τους. Ισχυρίστηκε ότι στις περιπτώσεις  που η σύμβαση λήγει  μετά την λήξη του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος, για το υπόλοιπο της θητείας η μισθοδοσία θα γίνεται από το νοσοκομείο. Όμως στο εύλογο ερώτημά μας «γιατί σήμερα στις περιπτώσεις που δεν έρχονται τα αντίστοιχα χρήματα από το ΕΣΠΑ, οι συνάδελφοι παραμένουν απλήρωτοι σε πολλά νοσοκομεία;» δε δόθηκε σαφής απάντηση. Γενικά για τα θέματα των επικουρικών που η κυβέρνηση έχει εντάξει σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ειπώθηκε πως θα σταλεί από το Υπουργείο προς την ΟΕΝΓΕ γραπτή ενημέρωση. Για τους υπόλοιπους υπηρετούντες επικουρικούς γιατρούς  είπε ότι  οι θέσεις θα επαναπροκηρύσσονται μετά τη λήξη της θητείας και εάν δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος στον κυλιόμενο πίνακα της αντίστοιχης ΥΠΕ, τότε μόνο θα τις καταλαμβάνουν οι ήδη υπηρετούντες. Σε κάθε περίπτωση, προϋπόθεση είναι να υπάρχει η ανάλογη πίστωση. Δηλαδή, η στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας θα εξαρτάται από το αν οι δημόσιες μονάδες Υγείας εξασφαλίζουν έσοδα από τη λειτουργία τους σαν επιχειρήσεις, από τη στιγμή που το επικουρικό προσωπικό πληρώνεται από τα «ίδια έσοδα» που προέχονται από τη πώληση των υπηρεσιών στους ασθενείς, και δεν επιβαρύνεται ο  κρατικός  προυπολογισμόςΚαι αυτό όταν ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας ομολόγησε ότι «οι επικουρικοί καλύπτουν ζωτικές ανάγκες». Όταν οι ανάγκες σε μόνιμους γιατρούς είναι πολλαπλάσιες και οι θέσεις που έχουν εξαγγελθεί δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις.

Για μία ακόμη φορά απαιτήσαμε να μπει τέλος στη εργασιακή ομηρία των συναδέλφων και να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος επικουρικός.

Στη συνάντηση καταγγείλαμε ότι πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή του νομοθετικού εκτρώματος που ελαστικοποιεί το ωράριο, πρόθυμοι διοικητές σπεύδουν να ζητήσουν από τους γιατρούς την υπογραφή της  δήλωσης συναίνεσης υπέρβασης  του 48ώρου, το γνωστό «opt out».

Ο Υπ. Υγείας ξεκαθάρισε ότι μέχρι να βγει η εφαρμοστική υπουργική απόφαση τα προγράμματα των εφημεριών θα καταρτίζονται με τον παλιό τρόπο και μας ενημέρωσε ότι υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση για αυτό το θέμα στη 1/12 με τους διοικητές.

Καμία αναμονή. Καμία αυταπάτη. Ο δρόμος του αγώνα, της συλλογικής μαζικής διεκδίκησης είναι μονόδρομος.

Καλούμε τους συναδέλφους σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

Καλούμε τις Ενώσεις να προγραμματίσουν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις για την κλιμάκωση του αγώνα. Να αξιοποιήσουν όλες τις μορφές πάλης συμπεριλαμβανομένης και της επίσχεσης εργασίας. Επειδή υπάρχουν καταγγελίας συναδέλφων επικουρικών ότι τους ασκούνται πιέσεις και απειλούνται με κυρώσεις σε περίπτωση που προχωρήσουν σε επίσχεση, ξεκαθαρίζουμε ότι η επίσχεση εργασίας είναι αναφαίρετο νόμιμο δικαίωμα τους.  Έχουν την αμέριστη συμπαράσταση της ΟΕΝΓΕ η οποία θα τους στηρίξει με κάθε τρόπο στο δίκαιο αγώνα τους για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους.