Διαψεύδει ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης

σε Επικαιρότητα


 
 
Την εικόνα που υπάρχει σε σχέση με τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης στο ΑΧΕΠΑ δίνει μιλώντας Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, ο διοικητής του νοσοκομείου, Αναστάσιος Σπανός, με αφορμή σχετική καταγγελία από την πλευρά της ΠΟΕΔΗΝ.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο ΑΧΕΠΑ λειτουργούν 12 από τα 23 μηχανήματα αιμοκάθαρσης, ενώ τα 11 είναι χαλασμένα και δεν μπορούν να επιδιορθωθούν λόγω έλλειψης κονδυλίων. Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, σημειώνει πως «αυτή τη στιγμή έχουμε 16 μηχανήματα σε λειτουργία κι έχουμε κι 2 συνεχούς αιμοδιύλισης», δηλαδή σύνολο 18. Όσον αφορά τα χαλασμένα μηχανήματα αναφέρει πως αυτά είναι 2, για τα οποία έχει ζητηθεί επισκευή και αναμένεται η απάντηση της εταιρίας για το εάν και πότε μπορούν να επισκευαστούν ώστε να μπορούν κι αυτά να τεθούν σε λειτουργία.
Παράλληλα, σημείωσε πως υπάρχουν και 5 καινούργια μηχανήματα (συνεχούς ροής), τα οποία είναι στο στάδιο της εκμάθησης της λειτουργίας τους από το προσωπικό. Το στάδιο αυτό αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο στα μέσα του επόμενου μήνα και θα τεθούν σε κανονική λειτουργία, καλύπτοντας την μονάδα τεχνητού νεφρού και τις μονάδες που είναι διασπαρμένες σε διάφορες κλινικές του νοσοκομείου.
Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ στην ανακοίνωσή της αναφέρει, ότι λόγω των χαλασμένων μηχανημάτων διαταράσσονται οι βάρδιες του προσωπικού, επειδή οι αιμοκαθάρσεις, που είναι προγραμματισμένες για το πρωί μετακυλίονται στο απόγευμα ή τη νύχτα. Σύμφωνα με τον κ. Σπανό, «η διατάραξη της λίστας των αιμοκαθαρομένων αφορά μέχρι σήμερα μετακίνηση ενός μόνο ασθενούς από την πρωινή στην απογευματινή βάρδια» και όπως προσθέτει «εάν έχουμε και κάποιο άλλο πρόβλημα με κάποιο ακόμη μηχάνημα, τότε μπορεί να υπάρξει κι ακόμα μία μετακίνηση».
Σχετικά με τους αιμοκαθαρόμενους που εξυπηρετούνται από το νοσοκομείο, ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ σημείωσε πως στα μηχανήματα αυτά στα οποία αναφέρθηκε «δουλεύουμε με πλήρη κάλυψη τρεις βάρδιες». Ερωτηθείς εάν υπάρχουν αιμοκαθαρόμενοι που έχουν στραφεί στον ιδιωτικό τομέα επειδή δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν, απάντησε «Από εμάς όχι», προσθέτοντας πως «δεν δίνουμε σε καμία περίπτωση τέτοια κατεύθυνση γιατί δεν υπάρχει κι ανάγκη. Εμείς δεν μπορούμε να σταματήσουμε την εξυπηρέτηση, έστω και κάνοντας κάποια μετακίνηση.
Ο ίδιος τόνισε πως όντως «είναι δύσκολη η μετακίνηση όντως, διότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν και την ψυχολογία που δημιουργείται σε αυτούς τους ανθρώπους, την διατάραξη της κανονικότητας με έναν τρόπο στη ζωή, την καθημερινότητα δηλαδή». «Είναι δεδομένα αυτά τα ζητήματα και κοιτάμε να δημιουργούμε όσον τον δυνατόν μικρότερες τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαίες», συμπλήρωσε.
 
 

Επι Κεφαλιδα