ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ Ε.Ι.Ν.Α ΤΕΤΑΡΤΗ 06/06/2018

σε Ανακοινώσεις/Δελτία Τύπου/Επικαιρότητα

 ΑΠ 17.2018                                                                                        Πάτρα 06/06/2018

ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ Ε.Ι.Ν.Α ΤΕΤΑΡΤΗ 06/06/2018

Την Τετάρτη 6 Ιουνίου συνεδρίασε το ΔΣ της ΕΙΝΑ και μετά από διαλογική συζήτηση κατέληξε ομόφωνα στις κάτωθι αποφάσεις:

ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

 

Το νέο μνημονιακό πολυνομοσχέδιο της λεγόμενης «4ης αξιολόγησης» είναι προ των πυλών και πιθανότατα θα έρθει στην Βουλή προς ψήφιση τις επόμενες μέρες. Το Υπουργείο Υγείας είναι ένα από τα έξι Υπουργεία που εμπλέκονται στα νέα Μνημονιακά μέτρα «εξόδου από το Μνημόνιο». Η Ε.Ι.Ν.Α μαζί με την Ο.Ε.Ν.Γ.Ε, στηρίζει τον αγώνα για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Δημόσια Περίθαλψη, τις αναγκαίες χιλιάδες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την αύξηση των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων, την κατάργηση των Μνημονιών και της επιτροπείας. Δε συναινούμε σε κανένα νέο μέτρο που θα φέρει το ΕΣΥ ένα βήμα πιο κοντά στην κατάρρευση και την ιδιωτικοποίηση.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ

Στις 27.04.2018 κατατέθηκαν στο ΣτΕ μέσω της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε τρία δικόγραφα τριτανακοπής  7.046 συνολικά συναδέλφων από όλη τη χώρα. Είναι σημαντικό και ταυτόχρονα ελπιδοφόρο ότι μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, χιλιάδες συνάδελφοι μέσω των Ενώσεων, συμπεριλαμβανομένου της Ε.Ι.Ν.Α, δήλωσαν συμμετοχή στην άσκηση τριτανακοπής.

Η Ε.Ι.Ν.Α προχωρά στο συντονισμό ομαδικών προσφυγών/αγωγών για τη διεκδίκηση των αναδρομικών.Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τη σχετική διαδικασία και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από τις τριμελείς επιτροπές των Νοσοκομείων.Ο αγώνας για την αποκατάσταση των μισθών μας δεν εξαντλείται στη δικαστική διεκδίκηση. Καμία αυταπάτη ότι αρκεί μία απόφαση δικαστηρίου που θα μας δικαιώνει  για να ανακτήσουμε τις απώλειες που είχαμε τα χρόνια της κρίσης. Μόνο ο οργανωμένος, μαζικός, συλλογικός αγώνας μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από το πρωτότυπο κείμενο των Υπουργικών Αποφάσεων με θέμα το χρόνο και το περιεχόμενο ιατρικών  ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων, προκύπτει ότι για μία ακόμη φορά επιχειρείται να προωθηθεί πίσω από τις πλάτες των γιατρών, χωρίς καμία ενημέρωση της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων, σοβαρές αλλαγές που αφορούν την ιατρική εκπαίδευση.  Αναδιαρθρώνεται η δομή και το περιεχόμενο για μια σειρά ειδικότητες. Κύριο στοιχείο η διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης με συνέπεια την αύξηση της ανομοιογένειας, την παραγωγή γιατρών διαφορετικών ταχυτήτων, την πολυδιάσπαση επιστημονικών αντικειμένων,  αδιαφάνεια στην επιλογή υποψηφίων για εξειδίκευση, ιδιοτελή και αντι-επιστημονικά κριτήρια,  παγίωση και επέκταση της λογικής του «λατζιέρη» για τους νέους γιατρούς.

Το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζει το επόμενο πακέτο αλλαγών του ΚΕΣΥ, με πανελλήνιες εξετάσεις για απόκτηση τίτλου ειδικότητας, με την παγκόσμια πρωτοτυπία των 3 βαθμών, το υποχρεωτικό rotation των ειδικευόμενων, την περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας τους.

Από καιρό τονίζαμε ότι η μάχη για την ιατρική εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Οι νέοι γιατροί και τα δημόσια νοσοκομεία έχουν ανάγκη ιατρική εκπαίδευση σύγχρονη και ουσιαστική. Σε επαρκώς στελεχωμένα από μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς τμήματα τα οποία προσφέρουν στον πληθυσμό υψηλής ποιότητας, ισότιμη, καθολική, αποκλειστικά δημόσια, πραγματικά δωρεάν περίθαλψη. Με την αντίληψη πως οι ειδικευόμενοι γιατροί είναι ταυτόχρονα και εργαζόμενοι γιατροί με πλήρη επιστημονικά, εργασιακά, μισθολογικά δικαιώματα και εκπαιδευόμενοι που πρέπει να έχουν κάθε απαίτηση για τις κατάλληλες συνθήκες ουσιαστικής εκπαίδευσης (υλικοτεχνική υποδομή,  στελέχωση, ωράριο, διαθεσιμότητα ειδικευμένων, ενιαία εκπαιδευτικά προγράμματα). Η μάχη για να μην περάσουν οι αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση είναι μάχη καθοριστική για την ύπαρξη Δημόσιας κια Δωρεάν Περίθαλψης στη χώρα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΤΑ Τ.Ε.Π

 

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι το τμήμα Πληροφορικής του ΠΓΝΠ έχει αναλάβει την «εκπαίδευση» των γιατρών του Νοσοκομείου για ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Υπενθυμίζουμε στους συναδέλφους ότι δεν προκύπτει ΠΟΥΘΕΝΑ από τη νομοθεσία η υποχρέωσή μας για ηλεκτρονική συνταγογράφηση εσωτερικών παραπεμπτικών για παρακλινικές εξετάσεις. Πέραν τούτου, το ηλεκτρονικό περιβάλλον της ΗΔΙΚΑ είναι τόσο αναξιόπιστο που ακόμα κι αν μπορούσε κάποιος να προσπαθήσει να ανταποκριθεί θα έχανε πολύτιμο χρόνο για την αντιμετώπιση του κάθε ασθενούς. Διαβεβαιώνουμε τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων της περιοχής ότι ως νοσοκομειακοί γιατροί δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε καμιά τέτοιου είδους απαράδεκτη διαδικασία. Ούτε στο ΠΓΝΠ ούτε σε κανένα άλλο νοσοκομείο της περιοχής μας. Καλούμε την 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας να παρέμβουν και να υπερασπιστούν το ιατρικό έργο και την υγεία των ασθενών,  επιστρέφοντας ως ανεφάρμοστη την απαίτηση του ΕΟΠΥΥ.

  

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ ΣΤΟ ΠΓΝΠ

 

Η συνεχιζόμενη αναστολή των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων στο ΠΓΝΠ ανέδειξε με τον πιο δραματικό τρόπο το τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων σε κλίνες ΜΕΘ. Λόγω αυτών των ελλείψεων και εξαιτίας της υποχρηματοδότησης-υποστελέχωσης, χρησιμοποιείται ως ΜΕΘ η μετεγχειρητική αναισθησιολογική ανάνηψη ενός από τα μεγαλύτερα Νοσοκομεία της χώρας θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών. Απαιτούμε την άμεση ενίσχυση με ΜΟΝΙΜΟ ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ιατροτεχνικό εξοπλισμό και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να αναπτυχθούν οι έξι πρόσθετες κλίνες της ΜΕΘ.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ» ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η πίεση των δανειστών, έτσι όπως αποτυπώθηκε στο μνημόνιο, είναι να καταγραφεί όλος ο πληθυσμός σε οικογενειακό γιατρό μέσα στο 2018. Από εκεί και μετά, κανείς ασθενής δε θα μπορεί να επισκεφθεί απ’ ευθείας ιατρό άλλης ειδικότητας χωρίς το σημείωμα του οικογενειακού του ιατρού. Σαν ιδέα θα έλεγε κανείς δεν είναι λάθος. Στη χώρα μας όμως, η μεγάλη πλειοψηφία των ιατρών δεν αποτελείται από τις ειδικότητες της ΠΦΥ και καμμιά μέριμνα, ούτε από τη σημερινή κυβέρνηση, δεν υπήρξε προκειμένου να στραφούν οι φοιτητές ιατρικής προς αυτή την κατεύθυνση (έδρες Πρωτοβάθμιας Υγείας στα Πανεπιστήμια, κατευθύνσεις κλπ). Στην ίδια την στρεβλή αλλά υπάρχουσα ΠΦΥ, η διάλυση έχει εμπεδωθεί από το 2014 που απαξιώθηκαν οι δομές της και απολύθηκαν οι λειτουργοί της στις πόλεις και φθίνει η λειτουργία των ΚΥ στην ύπαιθρο. Το αποτέλεσμα, με επικουρία την ανέχεια των ασθενών, να έχουν βουλιάξει τα νοσοκομεία με περιστατικά που θα μπορούσαν να ρυθμιστούν μόνο στην ΠΦΥ. Η εμμονή των δανειστών και της κυβέρνησης σε ένα σύστημα gatekeeping όπως πάει να εφαρμοστεί, στόχο έχει μόνο την περαιτέρω .. οικονομία στο σύστημα κι όχι τον εξορθολογισμό της χρήσης των ιατρικών υπηρεσιών.

Η Κυβέρνηση, πιστή στο 5 αποχωρήσεις: 1 πρόσληψη και στο χώρο της υγείας, ανακαλύπτει τις ΤΟΜΥ και προσλαμβάνει προσωπικό με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Στην περιοχή μας με ευθύνη της 6ης ΥΠΕ λειτουργούν χωρίς κτίρια και τεχνικό εξοπλισμό. Με επιπόλαιο προγραμματισμό τις εντάσσει σε ΚΥ αστικού τύπου (ενώ γνωρίζουν ότι το αντικείμενό τους είναι άλλο) και επειδή δεν ανταποκρίθηκαν ιατροί για αυτές τις θέσεις, δειλά-δειλά αποσπά ιατρούς από Κέντρα Υγείας υπαίθρου, αποδυναμώνοντάς τα για να λειτουργήσει τις ΤΟΜΥ (δομές ΕΣΠΑ). Ταυτόχρονα καλεί, χωρίς καμμιά διοικητική ή άλλη υποστήριξη τους γιατρούς των ΚΥ να καταγράψουν ασθενείς ως οικογενειακοί γιατροί, πράγμα αδύνατο με την υπάρχουσα δομή και κατάσταση των ΚΥ υπαίθρου.

Την ίδια στιγμή, η χρόνια δυσλειτουργία των υπαρχουσών δομών της ΠΦΥ (ΚΥ και πρώην ΠΕΔΥ) μετά από την υπαγωγή τους στις ΥΠΕ το 2014 έχει εμπεδωθεί. Γιατροί και εργαζόμενοι απλήρωτοι για μήνες από εφημερίες/υπερωρίες, απαράδεκτες καθυστερήσεις στις βαθμολογικές εξελίξεις,  στη διοικητική μέριμνα (προμήθειες, εφοδιασμός κλπ). Γιατροί και εργαζόμενοι-λάστιχο να καλύπτουν 2 και 3 ΚΥ ταυτόχρονα και ΤΕΠ νοσοκομείων.

Δε δεχόμαστε την ανεφάρμοστη στην πράξη μετατόπιση του έργου και της υπόστασης των σημερινών ΚΥ χωρίς την αναγκαία στελέχωση και ενίσχυση σε διοικητικό και άλλο προσωπικό -πλην ιατρών που έτσι κι αλλιώς χρειάζονται. Ο οικογενειακός ιατρός είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να ανατίθεται άκριτα με όποιο τρόπο προκειμένου να λέμε ότι έχουμε έλεγχο των παραπομπών στα νοσοκομεία ή τις άλλες ειδικότητες. Κανείς γιατρών των ΚΥ να μη μετακινηθεί σε θέση ΕΣΠΑ/ΤΟΜΥ, αφήνοντας κενή οργανική θέση.

Αποφασίζουμε την πρόσκληση των ιατρών των ΤΟΜΥ για οργάνωση στην ΕΙΝΑ. Κανένας εργαζόμενος μόνος του απέναντι στα προβλήματα.

Ζητάμε ΑΜΕΣΗ συνάντηση με την 6η ΥΠΕ για τη λύση των χρονιζόντων προβλημάτων των γιατρών των ΚΥ και της ΠΦΥ συνολικά.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΤΟ ΓΝΑΑ (Αίγιο)

Μετά από διαλογική συζήτηση των προβλημάτων εφημέρευσης του Χειρουργικού ΤΕΠ της ΝΜ Αιγίου παρόντος εκπροσώπου της τριμελούς και χειρουργού στο νοσοκομείο, κρίνουμε ομόφωνα ότι τα ελλείματα στην εφημέρευση του χειρουργικού τομέα του νοσοκομείου μπορούν να λυθούν ριζικά αν υπάρξει διαδικασία ιδιαίτερης οργάνωσης του ΤΕΠ, μιας και λόγω των κλινών του δεν προβλέπεται αυτόνομο τμήμα, με την άμεση προκήρυξη 2 θέσεων Γενικών Ιατρών με εμπειρία στην Επείγουσα Ιατρική. Επ’ ουδενί δεν νοείται κάλυψη του χειρουργικού τομέα με μικτές εφημερίες. Μέχρι τότε, είναι απαραίτητη η παρουσία με ενεργό εφημερία 1 χειρουργού καθημερινά (υπάρχουν 5 χειρουργοί που υπηρετούν σήμερα) και πιθανώς 1 σε ετοιμότητα, με συνεπικουρία την εθελοντική ένταξη στο πρόγραμμα των άλλων ιατρών που ήδη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, χωρίς αυτά να διακυβεύονται από τον περιορισμό της υπέρβασης του κονδυλίου των εφημεριών και να εξασφαλίζεται η αποπληρωμή τους.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                               Ο Γραμματέας

Δημήτρης Ζιαζιάς                                                          Σπύρος Μάρκου