ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε.Ι.Ν.Α. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ

σε Ανακοινώσεις/Δελτία Τύπου/Δράσεις Ε.Ι.Ν.Α.


 

Αρ. Πρωτ.: 51.2017 Πάτρα, 21 Δεκεμβρίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε.Ι.Ν.Α. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ
 
Για την ιστορία: To ένα μετά το άλλο επιστρέφονταν αθεώρητα τα εντάλματα πληρωμής των μισθών και των εφημεριών επικουρικών γιατρών, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να παραμένουν απλήρωτοι.
 
Αντιμέτωποι με το πρόβλημα είναι περίπου 500 συνάδελφοι επικουρικοί γιατροί σε σύνολο 2.100 πανελλαδικά, οι οποίοι εργάζονται για παραπάνω από 24 μήνες στην ίδια θέση. Στην Αχαϊα το πρόβλημα αφορά σε περίπου 25 συναδέλφους επικουρικούς, εργαζόμενους σε νοσοκομεία, Κ.Υ και ΠΕΔΥ.
 
Οι επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου,μεταξύ των οποίων και της Αχαϊας, αφού επικαλούνται τους αντεργατικούς νόμους, κρίνουν  ότι «η δαπάνη» για την πληρωμή των μισθών  «δεν είναι σύννομη» επειδή «η συνολική διάρκεια απασχόλησης υπερβαίνει τους 12 μήνες». Μάλιστα θεωρούν ότι η ανανέωση της θητείας των συναδέλφων επικουρικών που προσλήφθηκαν με ετήσια σύμβαση είναι νόμιμη μόνο εφόσον «το κόστος μισθοδοσίας ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα»!!!
 
Επίσης παραμένουν και επιδεινώνονται τα προβλήματα με την μισθοδοσία άλλων 700 επικουρικών συναδέλφων τους οποίους η κυβέρνηση έχει εντάξει σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Σε πολλά νοσοκομεία υπάρχουν σοβαρότατες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει πληρωθεί μόνο ένα μέρος των δεδουλευμένων, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου και των διοικήσεων, μήνες πριν, ότι έχει δοθεί εντολή μέχρι να εκταμιευτεί το αντίστοιχο κονδύλι από το ΕΣΠΑ, να πληρώνονται από τις πιστώσεις των νοσοκομείων. Ταυτόχρονα όχι μόνο δεν έχει εξασφαλιστεί η μισθοδοσία τους από τον μεθεπόμενο μήνα, αλλά  κινδυνεύουν και να απολυθούν  με τη λήξη του προγράμματος.
 
Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι γίνονται οι «απαραίτητες ενέργειες» το πρόβλημα παρέμενε.
 
Την Τρίτη 12/12 πραγματοποιήθηκε δυναμική κινητοποίηση της ΕΙΝΑΠ και της ΟΕΝΓΕ στην έδρα του Ελεγκτικού Συνεδρίου και συνάντηση με αντιπροσωπεία του. Αποτέλεσμα η έκδοση θετικής απόφασης από τη διάσκεψη του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσον αφορά την αποπληρωμή δεδουλευμένων επικουρικών γιατρών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού Δημόσιων Νοσοκομείων, Κ.Υ και ΠΕΔΥ.
 
Όμως, στο απόσπασμα της πράξης του Ι τμήματος του κλιμακίου προληπτικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν αναπτύσσεται το σκεπτικό της απόφασης με αποτέλεσμα πάρεδροι να μην υπογράφουν, ακόμα και σήμερα, τα εντάλματα πληρωμής των συναδέλφων επικουρικών, στις περισσότερες περιοχές της επικράτειας.
 
 Η Ε.Ι.Ν.Α ήρθε σε επικοινωνία με τους συναδέλφους επικουρικούς, προχωρώντας από κοινού σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 13/12 στην Επίτροπο Αχαϊας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα υπογράψει τα εντάλματα πληρωμής εφόσον λάβει γραπτώς την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τα οποία και υπέγραψε στις 14/12.
 
Τα συμπεράσματα από τις μέχρι τώρα εξελίξεις είναι τα εξής:
 
1.Εξακολουθεί να είναι κυριολεκτικά στον αέρα η μισθοδοσία και η ίδια η εργασία 1200 από τους 2100 συνολικά επικουρικούς συναδέλφους.
2.Οι επικουρικοί γιατροί εξακολουθούν να βρίσκονται ανάμεσα στη Σκύλλα (Υπουργείο Υγείας) και τη Χάρυβδη (Ελεγκτικό Συνέδριο). Την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση αβεβαιότητας και ανασφάλειας φέρει αποκλειστικά το Υπουργείο Υγείας που δεν προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση όπως έχει δεσμευτεί.
3.Η απόφαση του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι καταρχάς θετική, πλην όμως προσωρινή. Αφορά μόνο την αποπληρωμή των δεδουλεμένων του Νοεμβρίου. Δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ούτε διασφάλιση ότι δεν θα προκύψει ξανά πρόβλημα με τα δεδουλεμένα του Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου κτλ.
4.Είναι εμπαιγμός να προσπαθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να απεμπολήσει τις ευθύνες της για το πρόβλημα που έχει προκύψει, επιρρίπτοντας ευθύνες στους επιτρόπους. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της αφού, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, βάζει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και την Υγεία του λαού «στη ζυγαριά του κόστους». Για αυτό αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προσλαμβάνει επικουρικούς. Επειδή πληρώνονται από «τα ίδια έσοδα», δηλαδή από την επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, και δεν «επιβαρύνουν» τον κρατικό προϋπολογισμό.
 
5.Είναι τεράστιες οι ευθύνες της γιατί όχι μόνο δεν καταργεί  το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο, που επικαλούνται οι επίτροποι, και  το άθλιο καθεστώς της εργασιακής ομηρίας, αλλά το επεκτείνει. Η ΟΕΝΓΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει  ότι με την απόφαση του Ι΄ τμήματος του ελεγκτικού συνεδρίου, μετά από αίτημα της επιτρόπου Θεσσαλονίκης, που έκρινε ότι δεν είναι νόμιμη η πληρωμή των εφημεριών όσων συναδέλφων επικουρικών εργάζονται παραπάνω από 24 μήνες στην ίδια θέση, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τη μη έγκριση της πληρωμής όχι μόνο των εφημεριών αλλά και της τακτικής μισθοδοσίας. Στη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί με την ηγεσία του Υπ. Υγείας  την 1/11, είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και είχαμε απαιτήσει να δοθεί οριστική λύση και να μπει τέλος στη αγωνία και την αβεβαιότητα των συναδέλφων.
 

  1. Επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά  ότι μονόδρομος  είναι η χωρίς καθυστέρηση οργάνωση του αγώνα, όχι μόνο για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αλλά και για την κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

 

  • Απαιτούμε να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες από τους αρμόδιους ώστε να μην χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος. Να δοθεί παράταση από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών ώστε τα γραφεία μισθοδοσίας των Νοσοκομείων να υποβάλλουν τα XML αρχεία και να γίνει η αποπληρωμή των δεδουλευμένων των συναδέλφων επικουρικών εντός Δεκεμβρίου. 
  • Απαιτούμε από την κυβέρνηση να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα για το οποίο φέρει στο ακέραιο την ευθύνη και να μπει τέλος στην ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και την ομηρία των συναδέλφων.
  • Καμία απόλυση συναδέλφου επικουρικού. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και  ανακύκλωσης της ανεργίας.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη εργασιακά και επιστημονικά  δικαιώματα.

Καμία επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός!   Συνεχίζουμε αποφασιστικά τον αγώνα!
 
Η Ε.Ι.Ν.Α καλεί στην προετοιμασία διοργάνωσης Ειδικής Γενικής Συνέλευσης με την παρουσία ΟΛΩΝ των επικουρικών γιατρών του Νομού Αχαϊας την Τρίτη 16/01  στο αμφιθέατρο του ΠΓΝΠ
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος, Δημήτρης Ζιαζιάς                                                     Ο Γραμματέας, Σπύρος Μάρκου