Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ

του ΕΜΜ.Γ.ΠΑΤΕΡΑΚΗ


2/4/07

Ο Γολγοθάς των ιατρών ξεκίνησε από τις αρχές του Φθινοπώρου όπου κανείς δεν γνώριζε τι θα ισχύσει από το νέο έτος σχετικά με τις εφημερίες των ιατρών: πόσες θα κάνουν, αν θα πληρωθούν, πως θα πληρώνονται, πως θα λειτουργούν τα νοσοκομεία... Αφού με Προεδρικά Διάταγμα του 1999 και 2005 ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας των ιατρών περιοριζόταν από 1η Ιανουαρίου 2007στις 48 ώρες την εβδομάδα για τους ειδικευμένους και στις 58 για τους ειδικευόμενους από 80 με 100 ώρες που εργάζονται.. Τα οποία εκδόθηκαν σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των ωρών εργασίας από το 1993 για τους ειδικευμένους και από το 2000 για τους ειδικευόμενους.. Οι οδηγίες αυτές ίσχυαν για όλες τις χώρες τις ΕΕ έτσι ώστε να προσαρμοστούν σταδιακά στην αλλαγή του χρόνου εργασίας των ιατρών καθώς και άλλων επαγγελμάτων.

Στην Ελλάδα λοιπόν τι έχει γίνει σχετικά με αυτό από το 1993, από το 2000, από το 2005;ΤΙΠΟΤΑ.

Αντί αυτού έχουμε να αντιμετωπίσουμε εν συνεχεία την αβεβαιότητα για το τι πρόκειται να ισχύσει στο κοντινό μέλλον. Από τον Ιανουάριο δεν γνωρίζαμε αν και πότε θα πληρωθούμε τις εφημερίες. Έπρεπε να φτάσουμε στην επίσχεση εργασίας για να τις πληρωθούμε. Αυτές που είμαστε υποχρεωμένοι να εργαστούμε ώστε να λειτουργεί το νοσοκομείο ομαλά. Προς 3,70 ευρώ την ώρα. Υποχρεωτική υπερωριακή απασχόληση διάρκειας 32 ωρών που δεν πληρώνεται ως υπερωρία, που δεν υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος, που φορολογείται επιπλέον.. Τόσα παίρνει ο ιατρός που σας εξετάζει στα επείγοντα, που αναλύει τις παρακλινικές εξετάσεις, που κάνει τον ακτινολογικό έλεγχο, που ασχολείται μαζί σας όταν νοσηλεύεστε. Και για να λειτουργεί κανονικά το νοσοκομείο είναι υποχρεωμένος να εφημερεύει 6,7,10 μέρες το μήνα. Παράλληλα να διαβάζει, να γράφει εργασίες, να τρέχει σε συνεδρία και τέλος να ασχολείται με την οικογένεια του.

Αλλά ο ιατρός, ο νοσηλευτής, ο κάθε εργαζόμενος σε Νοσοκομείο δεν μπορεί να απεργήσει για να διεκδικήσει.. Διότι όταν απεργούν κανείς ουσιαστικά δεν το αντιλαμβάνεται αφού δεν υπάρχει περίπτωση να μην εξυπηρετηθεί κανείς ασθενής στα επείγοντα η κατά την παραμονή του στο Νοσοκομείο.. Διότι το Νοσοκομείο δεν είναι σχολείο, δεν είναι δημόσια υπηρεσία να κλείσει τις πόρτες και να μην εξυπηρετεί τον κόσμο.

Αναρωτιόμαστε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Δεν γνωρίζουμε τι ισχύει, τι θα ισχύσει, αν θα πληρωνόμαστε κανονικά τις εφημερίες η αν θα έχουμε ξανά το ίδιο πρόβλημα με τη μη καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών, πόσες ώρες δικαιούμαστε να εργαζόμαστε, αν μπορεί η Ελλάδα να συνεχίσει να παρανομεί απέναντι στην ΕΕ, τι θα γίνει αν το συμβούλιο επικρατείας η το ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαιώσει όσους ιατρούς έχουν προσφύγει για το ωράριο εργασίας, τι σκοπεύει να κάνει το Υπουργείο και τι προτείνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την υγεία όλων μας; Ερωτήματα που οι απαντήσεις αφορούν όλους και όχι μόνο τους ιατρούς.

ΕΜΜ.Γ.ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ
Ειδικευομένος Ιατρός ΒΠΓΝΗ


Αρχική Σελίδα
© Copyright Ε.Ι.Ν.Α. 2001-σήμερα.